open-navfaktor-logo
search
WHO objavila
Utapanje jedan od vodećih uzroka smrti osoba starosti od jedne do 24 godine
Utapanje je jedan od glavnih uzroka smrti u svijetu za osobe starosti od jedne do 24 godine i treći vodeći uzrok smrti povezanih s povredama. Više od 236.000 osoba u ovoj starosnoj grupi utopi se svake godine u svijetu, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Anadija.
25.07.2022. u 17:32
get url
text

Na Svjetski dan prevencije utapanja, 25. juli, WHO ima za cilj podizanje svijesti o utapanjima koja se mogu spriječiti.

- Svake godine stotine hiljada ljudi širom svijeta se utope. Većina tih smrti može se spriječiti uz pomoć jeftinih rješenja - rekao je direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima gradovi širom svijeta osvjetljavaju spomenike plavim svjetlom kao poziv na akciju svima, da daju svoj doprinos u sprečavanju utapanja. 

Više od 90 posto utapanja dešava se u zemljama s niskim i srednjim prihodima, pri čemu su djeca mlađa od pet godina u najvećem riziku. Te su smrti često povezane s rutinskim aktivnostima, kao što su kupanje, uzimanje vode za domaćinstvo, plovidba brodovima ili trajektima i ribolov. Utjecaj sezonskih ili ekstremnih vremenskih događaja, uključujući monsune, također je čest uzrok utapanja koja se mogu spriječiti kroz nekoliko intervencija.

WHO preporučuje razne mjere za sprečavanje utapanja, uključujući postavljanje barijera koje kontrolišu pristup vodi i obuku o sigurnom spašavanju i oživljavanju.

WHO podstiče učenje djece školskog uzrasta osnovnim vještinama plivanja i sigurnosti u vodi, uspostavljanje i provođenje propisa o sigurnoj vožnji čamcima, brodovima i trajektima te poboljšanje upravljanja rizicima od poplava.

Iz WHO-a napominju da vlade mogu razviti nove politike prevencije utapanja, strategije, zakonodavstvo ili ulaganja, organizovati ​​okrugle stolove ili parlamentarne rasprave o problemu utapanja i rješenjima te podržati programe prevencije utapanja na domaćem ili međunarodnom nivou.

Naveli su primjer Bangladeša koji je započeo trogodišnji program za smanjenje broja slučajeva utapanja djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.