open-navfaktor-logo
search
Brojni projekti
Usvojena Strategija razvoja Općine Novi Grad Sarajevo od 2021. do 2027. godine
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na sjednici Strategiju razvoja Općine Novi Grad Sarajevo za period 2021 – 2027. godina.
27.05.2022. u 11:11
get url
text
Općinsko vijeće Novi Grad

Prva Strategija razvoja Općine Novi Grad Sarajevo usvojena je 2014. godine i realizirana sa više od 90 procenata u smislu njenih ciljeva koji su postavljeni, ali i mjera koje je bilo planirano provesti. Prvi cilj te Strategije bio je konkurentna privreda koja generiše nova kvalitetna radna mjesta, a vizija da Novi Grad bude najdinamičnija općina u Kantonu Sarajevo. Oba cilja su ostvarena, što potvrđuju statistički podaci koji govore da općina Novi Grad ima najveći broj zaposlenih u FBiH, da je zadržan kontinuitet rasta broja stanovništva, a prema rangu razvijenosti općina u FBiH, Novi Grad je na petom mjestu.  

Nova srednjoročna integrisana Strategija razvoja predviđa sedmogodišnji period, dakle period do 2027. godine. Donošenje ovog strateškog dokumenta vrlo je važno, jer se na osnovu njega izrađuju trogodišnji dokumenti okvirnog budžeta, ali i godišnji budžet Općine Novi Grad Sarajevo. Upravo nova razvojna Strategija Općine putokaz je budućeg razvoja ove lokalne zajednice u narednih sedam godina. Na njenoj izradi radio je tim eksperata Ekonomskog instituta u Sarajevu, predstavnici službi Jedinstvenog općinskog organa Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća i drugih ustanova.  

Vizija razvoja općine Novi Grad 

U periodu koji Strategija obuhvata planirani su konkretni projekti, uz viziju i strateške ciljeve. Vizija razvoja Općine Novi Grad Sarajevo do 2027. godine je da Općina Novi Grad Sarajevo bude lider u Bosni i Hercegovini u procesima osiguranja povoljnog poslovnog ambijenta, prosperitetnog i ugodnijeg življenja. To će se realizirati kroz tri strateška cilja a to su: povećati konkurentnost privrede i podržati otvaranje novih, kvalitetnih radnih mjesta, unaprijediti inkluzivan društveni sektor i javne usluge zasnovane na efikasnoj, otvorenoj i odgovornoj upravi, unaprijediti kvalitet okoliša i podršku efikasnoj komunalnoj insfrastrukturi u funkciji održivog razvoja i podizanja kvaliteta života stanovnika.     

- Vizija prve razvojne Strategije bila je da budemo najdinamičnija Općina, mislim da je ona apsolutno postignuta u brojnim oblastima. Općina je imala toliko aktivnosti da je počela da privlači sve zainteresovane u smislu življanja, ali i poslovanja u općini Novi Grad. Prema podacima Agencije koja prati stepen razvijenosti svih općina u FBiH mi smo u periodu od 2010. do 2020. godine sa 27. napredovali na peto mjesto po ukupnom indeksu razvijenosti u FBiH. To je zaista bio jedan veliki uspjeh i to se poklapa sa periodom realizacije naše prethodne Strategije. Ono što nam je cilj je, da budemo najbolji i vjerujem da ima mogućnosti da to Općina Novi Grad postane sa svojim kapacitetima, potencijalima, i u velikoj mjeri ove aktivnosti koje su predviđene kao konkretni projekti u našoj novoj Strategiji, su na neki način naslonjene na ono što smo mi već započeli“, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

U proteklim godina provedeno je mnogo projekata podrške privredi kroz različite podsticajne mjere. Jedan od najvažnijih projekata kojeg je Općina Novi Grad prva započela je projekat sufinansiranja kredita za privredne subjekte sa svog područja, a kasnije su to počeli raditi i drugi nivoi vlasti KS, zatim neke lokalne zajednice itd. Kroz taj projekat plasirano je preko 45 miliona konvertibilnih maraka.

Izgradnja srednje škole u novogradskoj općini

Radilo se i na mjerama prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja, međutim još uvijek je prisutan problem nedostatka radne snage i veliki broj nezaposlenih.

Zbog toga je novnom Startegijom razvoja planirano da se u narednom periodu izgradi jedna obrazovna ustanova, odnosno srednjoškolski centar kakakav bi trebala imati najveća Općina u Kantonu Sarajevo, a koji bi bio najbrža veza između školovanja i pronalaska posla za mlade generacije. Namjera je da ta škola bude formirana kao javna ustanova i da ona bude prilagođena potrebama tržišta, te da se mladima nakon završetka osnovne škole otvori mogućnost za dalje usmjerenje kroz takvu školu, čiji bi se program rada prilagođavao vremenu i potrebama tržišta rada.

Općina Novi Grad je najveća u KS sa najvećim brojem stanovnika, međutim blizu 90 posto učenika iz Novog Grada ide u neke druge dijelove grada kako bi pohađali srednju školu, jer u Novom Gradu djeluju svega tri srednje škole.

Ulaganja u industrijske zone i uređenje urbanih sredina

U proteklom periodu realizirani su brojni projekti iz oblasti infrastrukture, te razvoja infrastrukture u industrijskim zonama. Strategijom razvoja Općine Novi Grad Sarajevo planirana su velika ulaganja u industrijske zone. Prije svega postoji veliki interes za investiranje u zoni Rajlovca, a veliki dio te zone nema primarnu infrastrukturu za koju treba mnogo ulaganja.

Velika pažnja i ubuduće će biti posvećena uređenju urbanih zona na kojima se već radi, a čiji cilj je odvajanje prostora za saobraćaj od prostora za kretanje pješaka i zelenih i rekreativnih površina. To je obiman posao na kojem će se i dalje sistemski raditi. Također, jedan od najvećih problema koje treba rješevati u narednim godinama je saobraćaj u mirovanju.

Razvoj rekreativnih zona   

Strategija predviđa nastavak razvoja Centra Safet Zajko u koji se stalno ulaže, zatim lokaliteta brda Žuč sa spomeničkim kompleksom u okviru Memorijalnog centra Žuč i lokalitet Mojmila. S dvije strane općine su velike zelene zone koje će imati brojne sadržaje, na brdu Žuč je izgrađen Dom oslobodilaca, sportsko streliše, a na Golom Brdu uskoro počinje izgradnja spomenika "Krila slobode". To će biti jedan kompleks za odmor i rekreaciju, kvalitetniji i ugodniji život naših građana.

Na drugoj strani općine, tačnije na Mojmilu već od ove godine građanima će biti na raspolaganju novi pristup sa izgrađenom stazom dužine oko kilometra od ulaza u Park šume Mojmilo do Eko kuće na Mojmilu, kao i drugi sadržaji koji su planirani u sklopu uređenja tog lokaliteta, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.