open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Usvojena okvirna energetska strategija BiH za period do 2035. godine
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je okvirnu energetsku strategiju BiH za period do 2035. godine.
29.08.2018. u 15:29
get url
text

Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, usvajanjem ove okvirne strategije Vijeća ministara je zaokružilo usvajanje paketa od četiri ključne strategije za ekonomski i infrastrukturni razvoj BiH.

- Ovo Vijeće ministara usvojilo je transportnu strategiju, strategiju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, okoliša i evo sada okvirnu energetsku strategiju. Ovim smo zaustavili jedan negativan trend i sada imamo pristup IPA i drugim fondovima namijenjenim za sektor energetike - kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, zbog nepostojanja ove strategije BiH je u posljednjih sedam godina izgubila više stotina miliona eura investicija.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naglasio je da strategija podrazumijeva ulaganja u energetske objekte u vrijednosti od devet milijardi KM.

 - Glavni ciljevi strategije su sigurnost u snabdijevanju električnom energijom, konkurentnost i prelazak na obnovljive izvore energije - rekao je Šarović.

Tema današnje sjednice Vijeća ministara bila je i situacija sa migrantima u našoj državi. Kako je kazao Zvizdić, od početka 2018. u BiH je ušlo oko 12.000 ilegalnih migranata, a samo njih 835 podnijelo je zahtjev za azil.

- I dalje nastavljamo sa politikom zaštite naših granica, ali i humanog odnosa prema migrantima. Radimo na osposobljavanju objekata za njihov smještaj. U toku je adaptacija kasarne Ušivak, gdje će biti smješteno 450 do 500 migranata, i to će biti završeno za dvije do tri sedmice. Radi se i adaptacija hotela Sedra gdje je trenutno smješteno 200 migranata. Adaptirat ćemo i Đački dom u Bihaću gdje će biti smješteno 700 osoba i objekte Agrokomerca - rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je i kako će na osnovu zajma Evropske banke za obnovu i razvoj biti omogućeno 170 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc na tri dionice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.