open-navfaktor-logo
search
Cijenjeni alim
Usvojena inicijativa da Bijeljina dobije ulicu hafiza Abdulaha ef. Budimlije
Skupština Grada Bijeljine na posljednjoj sjednici usvojila je inicijativu Mustafe Gradaščevića (SDA) da se jedna ulica u tom gradu zove po hafizu Abdulahu ef. Budimliji. 
08.12.2022. u 13:54
get url
text

Za inicijativu je glasalo 18 odbornika, trojica su bila protiv, a četverica suzdržanih. 

Obrazlažući inicijativu, Gradaščević je navao kako je hafiz Abdulah ef. Budimlija u Bijeljini živio više od pola stoljeća i to u ulici koja danas nosi naziv Dimitrija Tucovića. Hoće li se ta ulica preimenovati ili će na nekoj drugoj lokaciji hafiz Abdulah ef. Budimlija dobiti ulicu, zasad nije poznato. 

Hafiz Abdulah ef. Budimlija je rođen 1922. godine u Foči, a poslije završetka medrese dolazi u Bijeljinu gdje živi i radi do 1992. godine. Kao i desetine hiljada Bošnjaka Bijeljine i Janje, on je u periodu agresije na BiH protjeran u Tuzlu. 

- Inicijativa je upućena u povodu stotinu godina od rođenja hafiza Budimlije, kao i osamdeset godina od potpisivanja čuvene rezolucije uglednih muslimana za zaštitu Srba, Jevreja, Roma i ostalih u Nezavisnoj državi Hrvatskoj - naveo je Gradaščević u obrazloženju inicijative. 

Stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdulah ef. Budimlije obilježeno je nizom sadržaja 22. novembra u Centru za kulturu u Bijeljini.

Abdulah-ef. Budimlija jedan je od najpoštovanijih alima u svojoj generaciji. Bio je izuzetno cijenjen i priznat u Islamskoj zajednici i bošnjačkom narodu. Godine 2006. je za životno djelo dobio Povelju Hasan Kaimija. Uspješno se bavio kaligrafijom. Bio je i jedan od savjetnika mufije tuzlanskog Husein-ef. Kavazovića i reisu-l-uleme Mustafe-ef. Cerića.

Prvo zaposlenje dobio je u Bijeljini 8. augusta 1939. godine u svojstvu pomoćnika džematskog imama-matičara.

Radio je sve do 7. septembra 1949. god, kada je zatvoren pod optužbom da je član organizacije Mladi muslimani. Robijao je u Tuzli, Podgorici i Zenici, izložen nezamislivim torturama i teškom fizičkom radu. U zeničkoj robijašnici je ostao do kraja 1953., kada je amnestiran, ali je iza toga još dvije godine bio bez građanskih prava.

Po izlasku iz zatvora, na veliko insistiranje džematlija, dozvoljeno mu je da bude imam Dašnice džamije u Bijeljini. Postavljen je za imama Atik džamije 1960. godine i na toj dužnosti ostaje sve do penzionisanja 1975. godine. 

Hadži hafiz Abdulah-ef. Budimlija preselio je na ahiret u subotu, 11. jula 2009. godine. Ukopan je u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.