open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Usvojena Deklaracija EPP-a EU-Zapadni Balkan: Bh. političari pozvani da sarađuju sa OHR-om
Pozivamo Evropsku uniju i države članice da podrže Bosnu i Hercegovinu u provođenju 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, u skladu sa načelima EU-a i odlukama međunarodnih i ustavnih sudova, kako bi se pokrenuli naprijed prema statusu kandidata. Pozivamo lokalne vlasti i političke predstavnike da blisko sarađuju sa Evropskom unijom, međunarodnom zajednicom i Uredom visokog predstavnika.
05.10.2021. u 20:48
get url
text
EPP konferencija

Ovo je navedeno u Deklaraciji EPP-a EU-Zapadni Balkan koja je usvojena danas u Sloveniji.

VEZANI TEKST - Džaferović u Ljubljani: Ne želim uljepšavati stvari, trenutno stanje u BiH je opasno i zabrinjavajuće

U Deklaraciji je ponovljena "snažna i nedvosmislena podrška vjerodostojnom procesu proširenja i pristupanju Evropskoj uniji za šest zapadnobalkanskih partnera", a ponovljeno je i da budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Naznačena je potreba zemalja Zapadnog Balkana za jačanjem dobrosusjedskih odnosa
i regionalnu stabilnost kao prioritetom, te da se suverenitet i integritet svake zemlje Zapadnog Balkana moraju se u potpunosti poštovati.

U Deklaraciji je navedeno i da su se lideri EPP-a sastali u Ljubljani i dogovorili izjavu i o nekoliko tačaka. Prva od njih je da se mora ojačati povjerenje među partnerima sa Zapadnog Balkana - među svim političkim strankama i akterima, interno i eksterno, uključujući vis-à-vis EU.

Pominje se jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, nezavisnost pravosuđa i sloboda medija.

VEZANI TEKST - Da li EU želi primiti u članstvo zemlje zapadnog Balkana, koliko je čekanje opasno za BiH

- Cijeli proces integracije u EU je zajednička odgovornost - dodaje se, i ističe da odnosi moraju biti zasnovani i na iskrenoj i bliskoj saradnji.

Navodi se i da su uvjereni da EU mora krenuti ka održavanju redovnih samita EU-Zapadni Balkan. 

- Pozivamo na povećanje prisustva EU na terenu - uključujući posjete, misije i predstavništva - i istovremeno ohrabriti naše partnere sa Zapadnog Balkana da upoznaju svoje kolege i zainteresovane strane u Briselu i širom Evropske unije - piše u Deklaraciji koja se dotakla i svake pojedine zemlje Zapadnog Balkana.

- Potrebna je jača regionalna otpornost prema trećim akterima, čiji su interesi i akcije često suprotstavljene vrijednostima EU i politici integracije u EU. EU treba jasno pozicioniranje u odnosu na konkurente poput Kine, Rusije, Turske i drugih; koordiniraniji pristup sa SAD će biti od velike pomoći - navedeno je.

{$galerijaFotografija}

Deklaracija sa Samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, 5. oktobar 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.