open-navfaktor-logo
search
Skupština BPK
Usvojen Zakon o policijskim službenicima
Predstavnici sindikata policije smatraju da je grubo prekršena procedura donošenja Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde
31.10.2019. u 16:25
get url
text
Skupština BPK

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sedmoj redovnoj sjednici usvojila je Zakon o policijskim službenicima BPK Goražde. Zakon je dobio potrebnu većinu glasova iako je tome prethodila žustra rasprava. 

Predstavnici sindikata policije smatraju da je grubo prekršena procedura donošenja Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde.

- Nismo dobili nikave odgovore, a danas na sjednici saznajemo da naši amandmani nisu usvojeni. Sindikat policije je apsolutno izbačen iz svega ovoga, odnosno donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i Zakona o policijskim službenicima - kazao je predsjednik UO Sindikata policije BPK Goražde Damir Bogunić, nakon čega su predstavnici napustili sjednicu.

Nakon odlaska iz skupštinske sale uslijedile su reakcije na istup predstavnika sindikata.

- Apsolutno nije u redu da se Sindikat nakon onoga što je rekao, povuče. Njegovi predstavnici trebaju da budu ovdje. Ja sam za donošenje kvalitetnih zakona koji će uspostaviti rad, red i disciplinu a ovaj zakon nije loš - kazao je poslanik Liberalne stranke Rasim Mujagić.

Predstavnici Sindikata policije se, međutim, nisu vratili ni nakon pauze. Poslanik SDA Nijaz Musić, ocijenio je da nije tačno da nijedna primjedba i sugestija sindikata nije uvažena. 

Da Zakon nije loš i da procedura nije prekršena tvrdio je stručni saradnik ministarstva unutrašnjih poslova Amir Dedović koji se obratio poslanicima, po ovlaštenju ministrice.

- Sve zakonske procedure su provedene, onako kako to nalažu pozitivni zakonski i podzakonski propisi, da su se shodno zaljučcima Skupštine BPK provele i javne rasprave u kojima su učestvovali svi građani, nevladine organizacije i predstavnici sindikata policije BPK - kazao je Dedović.

Skupština BPK Goražde, između ostalog, usvojila je Rezoluciju povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove te Deklaraciju povodom odluke Švedske kraljevske akademije o dodjeli nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.