open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad
Usvojen rebalans budžeta za 2022. godinu u iznosu od 54,5 miliona maraka
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je rebalans budžeta Općine za 2022. godinu u iznosu od 54 miliona 597.500 maraka.
29.11.2022. u 11:29
get url
text
Općinsko Vijeće Novi Grad

Pomoćnik općinskog načelnika za finansije, Emir Dedović kazao je da su izmjene i dopune budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2022. godinu, rezultat kvaliteta rada općinske administracije i Općinskog vijeća.

Dedović je objasnio da su sredstva planirana za završetak započetih, ali i realizaciju novih projekata. Rekao je da se neki projekti neće moći završiti u ovoj budžetskoj godini, ali će imati kontinuitet realizacije u narednoj godini i u narednom budžetu.

Dodao je da su rebalansom budžeta osigurana sredstva za nekoliko značajnih projekata iz oblasti saobraćajne insfrastrukture, kao i za rješevanje imovinsko-pravnih odnosa za rekonstrukciju i proširenje primarne saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića. Jedan dio sredstava odnosi se na podršku uposlenicima Općine, kao i uposlenicima JP Lokom i Veterinarske stanice, a odnosi se na uredbu Vlade FBiH o isplati neoporezivog dijela prosječne plaće u FBiH.

Općinsko vijeće usvojilo je informaciju Službe socijalne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godine gdje su realizovani poslovi koji proizilaze iz različitih propisa i oblasti socijalne zaštite, zaštite od nasilja u porodici, porodičnog zakonodavstva, krivičnog zakonodavstva, uredbi, odluka, protokola, sporazuma, zaključaka i naredbi koje regulišu oblast porodične i socijalne zaštite.

Vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju ulice Safeta Zajke u vidu proširenja sa dvije na četri saobraćajne trake na dionici od kružnog toka spoj sa LOT-om 2C do planiranog kružnog toka, spoj sa IX transverzalom. Usvojena je i Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnje kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Ive Andrića sa uklapanjem u IX transverzalu, rekonstrukcija dijela ulice Ive Andrića i rekonstrukciju ulice Džemala Bijedića.

Također je usvojen prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju sa semaforizacijom raskrsnice magistralne ceste M17 - 008 dionica 008 HW (Jošanica)1- Stup 1 sa ulicom Rajlovačka cesta.

Općinsko vijeće usvojilo je i Nacrt Programa rada Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za 2023. godinu, i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Usvojen je i izvještaj o realizaciji Odluke o stipendiranju učenika i studenata sportista za takmičarsku sezonu 2021/2022, a vijećnicima je prezentirana i informacija o ostvarenim pravima na banjsko-klimatsko liječenje boraca-branitelja BiH u 2021. godini, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.