open-navfaktor-logo
search
Dodatnih 70,5 miliona KM
Usvojen rebalans budžeta TK: Pored prosvjetnih radnika, veće plaće dobit će i ostali budžetski korisnici
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas rebalans kantonalnog budžeta, koji će se već naredne sedmice naći pred zastupnicima u Skupštini. Budžet iznosi 561,3 miliona KM i veći je za čak 70,5 miliona u odnosu na aktuelni.
19.04.2022. u 15:02
get url
text
Ministar finansija TK Suad Mustajbašić

- Povećanje budžeta u najvećem dijelu dolazi od sredstava planiranih transferom s nivoa Federacije Bosne i Hercegovine, u iznosu nešto manjem od 39 miliona maraka te od suficita iz prošle godine koji iznosi 28,9 miliona KM. Očekujemo i povećanja prihoda od poreza jer u prvom kvartalu ove godine povećanje iznosi 20 posto. Krajem maja očekujemo projekcije za 2022. godinu, ali na osnovu povećanja iz prvog kvartala očekujem da ćemo raditi još jedan rebalans u drugom polugodištu ove godine - rekao je danas ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

VEZANI TEKST - Rebalans budžeta TK naredne sedmice: Slijedi povećanje plaća, opremanje policije i ulaganje u poljoprivredu

Rebalans će od 1. jula, potvrdio je ministar, donijeti povećenje plaće za oko 7.000 prosvjetnih radnika u TK, u iznosu od 9,5 posto u odnosu na primanja koja su imali u decembru prošle godine.

- Zaposleni u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, s novim povećanjem plaća, imat će ukupno povećanje plaća u odnosu na 2021. godinu u iznosu od 18,1 posto. Pored toga, rezervirana su sredstva za povećanje plaća i ostalih budžetskih korisnika u istom omjeru, a radi se o blizu 3.000 uposlenika. Tu mislimo na policijske i druge državne službenike. Prije toga treba potpisati sporazume sa socijalnim partnerima. Ukupna sredstva za povećanje plaća iznose oko 10 miliona KM - rekao je Mustajbašić.

Između ostalog, za opremanje policije su već odobrena tri miliona, a rebalansom je predviđeno dodatno povećanje, odnosno osiguranje 10,4 miliona KM za nabavku opreme, kao i 1,7 miliona KM za nabavku zemljišta za izgradnju PU Živinice i 800.000 KM za rekonstrukciju Kampusa Univerziteta u Tuzli i stjecanje uvjeta za smještaj Policijske uprave Tuzla i MUP-a.

Planirano je i 17,7 miliona KM za isplatu naknada porodiljama, koje će dobijati 1.000 KM tokom odsustva. Za penzionere je osigurano 3,6 miliona. Za poljoprivredu je planirano povećanje od skoro 3,2 miliona, čime je ukupan iznos za ovu oblast povećan na oko 11,5 miliona KM. Značajna ulaganja planirana su i u oblasti obrazovanja. Pola miliona maraka je predviđeno za projekat stipendiranja nadarenih učenika i studenata, a osiguran je i novac za nabavku udžbenika za sve osnovce, te dodatnih 400 hiljada za izgradnju Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli. Ukupna ulaganja u projekte u vezi s obrazovanjem će iznositi 3,6 miliona KM, rečeno je danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.