open-navfaktor-logo
search
Novih 70,5 miliona KM
Usvojen rebalans budžeta TK: "Benefite će imati oko 100.000 ljudi"
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) danas je jednoglasno usvojila rebalans budžeta za ovu godinu, koji sada iznosi iznosi 561,3 miliona KM i veći je za čak 70,5 miliona u odnosu na prethodni.
26.04.2022. u 16:06
get url
text

- Rebalans smo uradili zbog sredstava koja su na raspolaganju, a nisu realizirana u budžetu. U rashodovnoj strani bi posebno naglasio kroz socijalni i investicijski segment. Oko 100.000 ljudi bit će tretirano kroz ovaj budžet u smislu da će imati određene benefite - rekao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije Fahrudin Skopljak rekao je da će se sa 70 miliona KM povećanja budžeta stvoriti preduvjeti da se ispuni sve što je dogovoreno u koalicionom sporazumu, a definirano je kroz 18 ključnih mjera.

- Za opremanje MUP-a tu je 15 miliona, a za povećanja plaća prosvjeti i ostalim budžetskim korisnicima više od 10 miliona KM. Oko četiri miliona izdvojeno je za dodatnu pomoć penzionerima, a 600 hiljada za dopunska prava boraca. Svi učenici osnovnih škola naredne školske godine dobit će besplatne udžebenike - rekao je, između ostalog, Skopljak.

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić istakao je da će prvi puta u historiji porodilje u TK imati pravo na naknadu tokom odsustva s posla koja će iznositi 1.000 KM.

- Razlozi za rebalans su povećanje prihoda zbog suficita koji je ostavila prethodna Vlada TK u iznosu od 28 miliona, kao prenesenih sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda od oko 22 miliona KM, plus sredstva od Vlade FBiH koja su grant - istakao je šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Dževad Hadžić.

On je dodao da u ovom budžetu nema niti jedna stavka korigirana u odnosu na prethodni budžet, koji je donesen kada je na vlasti bio SDP.

Inače, u TK su trenutno na vlasti SDA, DF, Stranka za BiH i Socijaldemokrate BiH, a ranije su vladali SDP, PDA, Naša stranka i Savez za bolju budućnost.

Senad Alić iz opozicione PDA rekao je da povećanje od 70 miliona KM nije realno te da će vrlo teško biti ostvarivo.

- Mi nismo zadovoljni povećanjam za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Također, nije definirano da li je 1.000 KM za majke porodilje bruto ili neto iznos, a sporna nam je i primjena od 1. aprila. Zadovoljni smo s povećanjem plaća budžetskih korisnika - rekao je Alić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.