open-navfaktor-logo
search
Boračko ministarstvo
Usvojen Program zapošljavanja braniteljske populacije u KS
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojila je Program mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije, te Program mjera za sufinansiranje održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama s područja Kantona Sarajevo za 2023. godinu.
01.06.2023. u 20:26
get url
text

Radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja KS uspješno realizuje duži niz godina, s ciljem integrisanja boračke populacije na tržištu rada, kao i smanjenja njihove nezaposlenosti.

Oba programa suštinski obuhvataju najranjivija, teško zapošljiva lica, te njihovu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, kao i izbor deficitarnih zanimanja na tržištu traženih i aktuelnih djelatnosti.

U obrazloženju programa mjera na sjednici Vlade, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović pojasnio je da navedene mjere, uključuju i zapošljavanje članova porodica branitelja, prijavljenih na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, ali i održavanje već postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama.

- Želio bih se prevenstveno zahvaliti kolegama iz Vlade KS, koji su prepoznali značaj realizacije Programa mjera kojim ćemo i ove godine, kako je planirano, zaposliti novih 45 osoba, ali i održati postojeću zaposlenost u boračkim zadrugama iz prethodne godine. Ovim ćemo pokušati da doprinesemo rastu zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, i to osoba koje su zadužile našu domovinu.

Bitno je istaći da Ministarstvo ovim putem pokušava i ojačati zadružni sistem poslovanja pripadnika braniteljske populacije, ali i podstaći poslodavce da se aktivno uključe u rješavanje problema nezaposlenosti ove ranjive kategorije.

Javni poziv očekujemo naredne sedmice, i ovom prilikom želim pozvati sve zainteresovane poslodavce da se uključe u ovaj projekt, kako bismo sistemski pomogli pri zapošljavanju braniteljske populacije. Time bismo, ne samo omogućili egzistenciju za njih, nego i spriječili odlazak ovih ljudi iz Bosne i Hercegovine - istakao je ministar Osmanović.

Za realizaciju ovih programa, iz Budžeta KS izdvojeno je 605.000 KM, i to 405.000 KM za Program mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije, te 200.000 KM za Program mjera za sufinansiranje održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.