open-navfaktor-logo
search
Prvi u regiji
Usvojen nacrt zakona kojim se u RS-u uređuje vožnja električnih trotineta
Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima RS-a, koji je danas usvojen na sjednici Narodne skupštine RS-a, uređen je saobraćaj električnih trotineta i drugih sličnih uređaja.
28.04.2021. u 12:41
get url
text

Time je RS prva u regionu koja je počela sa uređenjem saobraćaja električnih trotineta. Propisano je da je lako lično električno vozilo - električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slično vozilo na točkovima koje se djelimično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prijevoz jedne osobe i da se kreće maksimalnom brzinom do 25 km/h.

Ova vozila razvrstavaju se u četiri klase. Novim nacrtom zakona predviđeno je da se propisi iz oblasti sigurnosti saobraćaja, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na osobu koja koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3, odnosno maksimalne  brzine do šest km/h, a onaj ko koristi ovakvo vozilo obavezan je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće.

Propisi iz oblasti sigurnosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4, odnosno maksimalne brzine do 25 km/h.

Osoba koja ga koristi obavezna je da posjeduje identifikacionu potvrdu za električno vozilo, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.