open-navfaktor-logo
search
Počela javna rasprava
Usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2023. godinu u iznosu 51 milion maraka
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, jednoglasno je usvojilo Nacrt budžeta Općine za 2023. godinu u iznosu 51.392.000 maraka. 
01.11.2022. u 14:56
get url
text
Općinsko vijeće Novi Grad

Nacrt budžeta bit će upućen u javnu raspravu koja će trajati 21 dan, a materijal će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Općine. Javna rasprava o Nacrtu budžeta održat će se u svim mjesnim zajednicama na području Općine Novi Grad, a svi zainteresirani subjekti, savjeti mjesnih zajednica, klubovi vijećnika koji participiraju u Općinskom vijeću, organizacije i svi građani, imat će mogućnost učestvovati u javnim raspravama i iznijeti svoje prijedloge, sugestije i primjedbe, te time dati doprinos da budžet Općine za iduću godinu bude što kvalitetniji i u skladu sa potrebama građana. Po završetku javne rasprave, nadležna općinska služba će pripremit prijedlog budžeta za 2023. godinu o kojem će se vijećnici izjašnjavati na decembrskoj sjednici Vijeća.

Kao i prethodnih godina, najviše budžetskih sredstava planirano je za realizaciju kapitalnih projekata. Sredstva u iznosu od 24.855.000 KM planirana su za dovršetak ranije započetih, ali i realizaciju novih kapitalnih projekata, značajnih za život stanovnika najmnogoljudnije općine u KS.

Za rekonstrukciju, održavanje i asfaltiranje lokalnih puteva, trgova, parkinga i mostova, izgradnju šetališta, predviđeno je 5.205.000 KM, a za realizaciju projekata iz oblasti vodovodne i kanalizacione mreže planirano je 3.565.000 KM.

I u 2023. godini na području Općine Novi Grad Sarajevo bit će nastavljena rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih dječijih i sportskih igrališta i parkova. Planirana je izgradnja novih sadržaja u Centru "Safet Zajko", zatim izgradnja doma kulture u Ahatovićima, izgradnja objekata društvene infrastrukture u naseljima Dobrinja i Briješće, rekonstrukcija i sanacija Eko-kuće u parku šume Mojmilo.

Također, sredstva su planirana i za izgradnju sportsko-rekreacionih sadržaja u ulici Kenana Demirovića, u MZ "Švrakino Selo III", kao i sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i investicionog održavanja školskih objekata.

Pored infrastrukturnih projekata Nacrtom budžeta za 2023. godinu planirana su i sredstva za socijalne programe, zatim stipendiranje učenika i studenata, podršku uspješnim sportistima i sportskim klubovima, pomoć porodiljama, jednokratna izdvajanja za borce i socijalno ugrožene stanovnike, pomoć u liječenju teško oboljelih građana, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.