open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Usvojen koeficijent egzistencijalne naknade za demobilizirane borce
Vlada Federacije BiH je danas na sjednici u Sarajevu usvojila koeficijent egzistencijalne naknade za pripadnike boračke populacije - demobilizirane borce za treći kvartal 2021. godine.
15.07.2021. u 14:13
get url
text

Kako je nakon sjednice izjavio pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, prema usvojenom koeficijentu mjesečne naknade za demobilizirane borce biti na istom nivou kao u prvoj polovini 2021. godine.

- Pošto je ovo najmlađi zakon u ovoj oblasti, dužan sam vas informirati da je kroz bazu isplata dosada prošlo 20.000 korisnika, te da se trenutno na isplati nalazi 17.700 korisnika, kao i da je za ovu namjenu u prvoj polovini godine isplaćen 21 milion KM – kazao je Terzo.

Podsjetio je kako je, osim rečenog, demobiliziranim borcima u prvoj polovini ove godine isplaćeno 1,7 miliona KM za liječenje, odnosno za subvencioniranje troškova dženaza/sahrana.

- Pored toga, resorno ministarstvo je zajedno s Federalnom vladom, odnosno Ministarstvom finansija FBiH za period januar - juni 2021. godine isplatilo 161 milion KM na ime naknada lične i porodične invalidnine, za dobitnike ratnih priznanja i na ime egzistencijalne naknade. To znači da su se svaki mjesec u prosjeku za 103.000 korisnika isplaćivale spomenute naknade - precizirao je Terzo.

Dodao je kako je budžet Federacije BiH u ovoj oblasti stabilan, kao i da u spomenutom periodu nije bilo kašnjenja, te da nije planirano bilo kakvo smanjenje za naknade u toj oblasti.

Terzo je napomenuo kako je budžet resornog ministarstva 347 miliona KM, te da on garantira pravovremenu isplatu naknada.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.