open-navfaktor-logo
search
Cjelodnevna rasprava
Usvojen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS od skoro pola milijarde KM, gdje ide novac
Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, sa 21 glasom za, jednim protiv i sedam suzdržanih, usvojen je Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022., u iznosu od 499.273.449 KM, i Odluka o izvršenju finansijskog plana za ovu godinu.
19.04.2022. u 18:32
get url
text

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da se radi o do sada rekordnim sredstvima kojima će ZZO KS raspolagati, a čiji je iznos veći za oko 15.220.000 KM u odnosu na prošlu godinu.

VEZANI TEKST - Zastupnici "Trojke" ponovo van sale u vrijeme sjednice: "Zovite ih, da ne bude opet kriva opozicija"

- Ukupna sredstva u Finansijskom planu najvećim dijelom čine doprinosi naših građana, zdravstvenih osiguranika u iznosu od 467.456.600 KM, a uključena su i prenesena sredstva iz akumuliranog viška prihoda nad rashodima iz ranijih godina u iznosu od 9.933.985 KM, kao i obavezne rezerve od 21.882.000 KM - naveo je ministar Vranić.

Kazao je da je Finansijski plan dugo pripreman, temeljito analiziran i transparentan.

U strukturi ukupnih rashoda najveće učešće imaju rashodi zdravstvene zaštite i oni iznose  98,1 posto ili 464.421.915 KM.

- Najveći dio sredstava namijenjen je javnim zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga primarne, specijalističko-konsultativne i bolničke zdravstvene zaštite, za finansiranje troškova liječenja, prava na korištenje ortopedskih i drugih medicinskih sredstava, te liječenja u inostranstvu - precizirao je ministar.

Ostali rashodi odnose se na troškove Stručne službe Zavoda i tekuće rezerve.

Finansijskim planom za ovu godinu planirani su kapitalni izdaci od 4.057.819 KM, i to za nabavku opreme, stalnih sredstava, te rekonstrukciju i investiciono održavanje.

Značajan dio sredstava u okviru ove pozicije planiran je za nastavak razvoja i dogradnju integralnog informacionog zdravstvenog sistema, u skladu s opredjeljenjem Vlade i Skupštine KS, navedeno je također.

U okviru ove tačke dnevnog reda, prihvaćen je amandman zastupnika Vibora Handžića da se sredstva u iznosu od 500.000 KM prebace sa pozicije "Deficitarne usluge zdravstvene zaštite i usluge PCR testiranja ugovorene u skladu s javnim pozivom" na novu poziciju "Sredstva na finansiranje obaveza po Amandmanu Skupštine Kantona za namirenje obaveza prema zdravstvenim ustanovama za prelazak pet specijalista pedijatrije u JU Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

VEZANI TEKST - Avdović: Od jutros je hajka na radnike u zdravstvu jer su nam podršku dali Džaferović i Izetbegović

Zastupnici su danas donijeli i Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine KS. Član 71. Poslovnika, o kojem se mnogo govorilo posljednjih dana, je izmijenjen, te on sada propisuje da se poziv za radne sjednice Skupštine, sa prijedlogom dnevnog reda i materijalima, dostavlja elektronskim putem zastupnicima, predsjednicima radnih tijela Skupštine, Vladi i ostalim učesnicima, najmanje 12 dana prije održavanja sjednice.

Elektronskim putem će se dostavljati i materijali, pozivi i prijedlozi dnevnog reda za sjednice Kolegija i radnih tijela. Također je određeno da će se sjednice skupštinskih radnih tijela održavati najkasnije dva dana prije održavanja sjednice Skupštine.

Skupština KS dodijela je Odluku o dodjeli javnih priznanja KS, a za nju je glasalo 26 zastupnika. Protiv i suzdržanih nije bilo.

Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2022. godine usvojen je sa 27 glasova – za. Protiv i suzdržanih nije bilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.