Vijeće ministara

Usvojen Akcioni plan: Određeno 115 prioriteta za članstvo BiH u EU

Objavljeno: 15.10.2019. u 17:50

U planiranju su sudjelovale 233 institucije sa svih nivoa vlasti

Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopćeno je iz VIjeća ministara BiH.

Akcioni plan je sveobuhvatni cjelodržavni planski dokument i sadrži 729 planiranih mjera za provedbu 115 prioriteta. Naime, u Analitičkom izvještaju Evropska komisija je odredila 115 prioriteta u okviru političkog i ekonomskog kriterija te 33 pregovaračka poglavlja, na kojima institucije u Bosni i Hercegovini trebaju ubrzano raditi, a što će Komisija procijeniti u narednom Paketu proširenja u proljeće 2020. godine.

U planiranju su sudjelovale 233 institucije sa svih nivoa vlasti.

Od 729 mjera, 331 će realizirati institucije BiH, od čega je 88 zajedničkih mjera, 204 mjere planirane su za
nivo institucija Federacije BiH, od čega 93 zajedničke mjere, 205 mjera planirano je za nivo institucija Republike Srpske, od čega 86 zajedničkih mjera, 118 mjera planirano je od institucija Brčko distrikta BiH, od čega 61 zajednička mjera, 132 mjere planirane od institucija u kantonima, od čega 29 zajedničkih mjera.

Konstatovano je da je za 17 prioriteta potrebno definirati dodatne mjere, za šta su zadužene radne grupe za evropske integracije u sistemu koordinacije.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije