open-navfaktor-logo
search
UEFA
Ususret žrijebu za EURO 2020: Ovo su najpoželjnije i najteže grupe za Zmajeve
Najlakši posao imali bismo u grupi sa Poljskom, Finskom, Litvanijom, Farskim Ostrvima i San Marinom
21.11.2018. u 11:17
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine na žrijebu kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koji će biti održan 2. decembra u Dublinu, bit će smještena u drugi šešir.

Zmajevi su sjajnim igrama u Ligi nacija B izborili prolaz u evropsku elitu i zadržali status u drugom potu, što će im umnogome olakšati put ka Evropsko prvenstvu.
Prvi šešir sačinjavat će: Engleska, Holandija, Portugal, Švicarska, Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Španija i Poljska.

Osim BiH u drugom potu su još Austrija, Češka, Danska, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina, Vels i Njemačka, a ujedno to su protivnici protiv kojih Zmajevi neće moći igrati u kvalifikacijama za EURO.

U trećem šeširu su: Finska, Sjeverna Irska, Norveška, Republika Irska, Srbija, Slovačka, Turska, Bugarska, Izrael i Škotska.

Četvrti šešir: Albanija, Kipar, Estonija, Gruzija, Grčka, Litvanija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija i Mađarska.

Peti šešir: Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gibraltar, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Makedonija, Moldavija i Farska Ostrva.

Šesti šešir: Andora, Latvija, Lihtenštajn, San Marino i Malta.

No, bez obzira na činjenicu što smo svrstani u drugi razred evropskog fudbala, ne smijemo se zavaravati, jer već na žrijebu u Irskoj možemo zapasti u probleme, ukoliko nam ne budu naklonjene kuglice.

Kao što smo jučer pisali, teoretski je moguća "grupa smrti" u koju bi bile smještene pet reprezentacija iz bivše Jugoslavije (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora ili Slovenija i Makedonija). Svakako, savezi svih ovih zemalja voljele bi izbjeći ovu grupu.

Najpoželjnija grupa za Zmajeve bi bila: Poljska, BiH, Finska, Litvanija, Farska Ostrva i San Marino.

S druge strane, niko ne bi poželio grupu koja bi izgledala ovako: Francuska, BiH, Srbija, Grčka, Azerbejdžan i Latvija.

Kvalifikacije startaju u martu, a završavaju u novembru 2019. godine. Plasman na Evropsko prvenstvo izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, dok će preostala četiri mjesta popuniti pobjednici play-offa Lige nacija. Zmajevi su izborili i eventualno doigravanje, a ako ne izbore plasman na EURO priliku za popravni imat će u martu 2020. godine.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.