open-navfaktor-logo
search
Parlament
Ustavnopravna komisija podržala principe prijedloga izmjena Zakona o zastavi BiH
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi u Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić (NiP).  
22.02.2023. u 15:52
get url
text

Predloženi zakon predviđa da se u Zakonu o zastavi BiH riječi "zajedničke institucije" zamijene riječima "institucije Bosne i Hercegovine".

Predlagač je u obrazloženju naveo kako se radi o neustavnoj i pravno netačnoj formulaciji, jer Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje termin "zajedničke institucije", već samo "institucije Bosne i Hercegovine", te da predloženi zakon ima za cilj da ispravi tu semantičku i pravnu grešku.

U januaru ove godine Ustavni Sud BiH je, u vezi sa Zvizdićevim zahtjevom za ocjenu ustavnosti člana 5. Zakona o zastavi BiH, donio odluku kojom se sintagma 'zajedničke institucije' proglašava neustavnom.

Zvizdić je danas na sjednici komisije kazao da, kada je predložio ovaj zakon, još uvijek nije znao kakav će biti ishod odluke Ustavnog suda BiH po njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti sintagme "zajedničke institucije", koju je zatražio.

Podsjetio je da je u međuvremenu Ustavni sud donio odluku kojom termin "zajedničke institucije" proglašava neustavnim i zabranjuje njegovo dalje korištenje u zakonskim i drugim propisima BiH.

- Slijedom ove odluke, ovaj termin u Zakonu o zastavi BiH formalno više ne postoji kao sastavni dio zakona, jer ga je Ustavni sud poništio. Zbog toga i ove izmjene zakona koje sam predložio ustvari tek sada imaju puni smisao. Ako usvojimo ovaj zakon onda ćemo istovremeno i implementirati odluku Ustavnog suda BiH – naveo je Zvizdić.

Član Komisije Nebojša Radmanović je kazao kako misli da ne treba na ovaj način voditi raspravu o ovome.

- Trebali smo sačekati da profunkcionše Vijeće ministara BiH i predloži nam ono što je potrebno - kazao je Radmanović.

 Dodao je da je to razlog zbog kojeg on neće glasati za principe predloženog zakona, jer nema stava Vijeća ministara BiH.

- Mislim da o tome svi zajedno treba da se dogovorimo – naveo je Radmanović. 

Član Ustavnopravne komisije Šerif Špago (SDA) je kazao da je i Ustavni sud svojom presudom presudio da korištenje ovog termina nije ustavno, te da će zastupnici SDA glasati za principe ovog zakona.

Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, kojeg je, u korigovanom tekstu i po skraćenom zakonodavnom postupku, predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma nije utvrdila da je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredaba čl. 30. stav (5), 52. stav (3), 54. stav (2) i 129. stav (2) Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 79/14, 81/15, 97/15, 78/19, 26/20 i 53/22), čiji su podnosioci zastupnici: Denis Zvizdić, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Nada Mladina, Mirsad Kukić, Aida Baručija, Edita Dapo, Mirjana Marinković Lepić i Damir Amaut, Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma konstatovala je da je Poslovnik Zastupničkog doma donesen u skladu sa Ustavom BiH.

Usvojen je i Orijentacioni plan rada Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma za 2023. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.