open-navfaktor-logo
search
Uprkos kritikama
Ustavno vijeće Francuske odobrilo antiseparatistički zakon usmjeren protiv muslimana
Ustavno vijeće Francuske odobrilo je kontroverzni antiseparatistički zakon pod nazivom Principi jačanja poštovanja vrijednosti Republike, a za kojeg kritičari kažu da je usmjeren protiv muslimana u toj zemlji.
13.08.2021. u 20:41
get url
text
Francuska

Iz Ustavnog vijeća je saopćeno da je zakon na razmatranje poslalo po 60 zastupnika Predstavničkog doma i Senata Francuske.

Zakon je odobren, izuzev njegova dva člana koji su odbačeni. Vijeće je odbilo član 16 zakona o obustavljanju aktivnosti udruženja, rekavši da bi proces mogao trajati šest mjeseci te da bi time bila povrijeđena sloboda udruživanja.

Odbacio je i član 26 o odobravanju ili oduzimanju boravišne dozvole stranim državljanima, rekavši da je to u suprotnosti sa republičkim principima.

Uprkos kritikama, francuski parlament je prošlog mjeseca usvojio zakon za kojeg Vlada kaže da za cilj ima jačanje sekularnog sistema, ali kritičari kažu da ograničava vjerske slobode i marginalizira muslimane.

Zakon je kritiziran zbog toga što je usmjeren na muslimansku zajednicu u Francuskoj koja je najbrojnija u Evropi i nametnuo ograničenja na mnoge aspekte njihovog života.

Zakon dozvoljava službenicima da intenzivnije intervenišu u džamijama i udruženjima odgovornim za njihovu upravu, kao i da strože kontrolišu finansije udruženja i nevladinih organizacija koje pripadaju muslimanima.

Zakon ograničava i obrazovne izbore muslimana stavljanjem kućnog školovanja pod službenu dozvolu.

Međunarodne organizacije i nevladine organizacije, posebno Ujedinjene nacije, kritizirali su Francusku zbog takve marginalizacije muslimana.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.