open-navfaktor-logo
search
Odluka
Ustavni sud RS-a odbacio zahtjev Kluba Bošnjaka u vezi sa Rezolucijom o poštovanju žrtava
Na današnjoj sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučeno je da nije prihatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u zaključcima u vezi sa razmatranja Informacije o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta usvojenoj na 8. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
13.07.2020. u 12:29
get url
text

Radi se o zaključcima koje je Narodna skupština RS-a izglasala na 14. sjednici, posebnoj sjednici održanoj 1. juna 2020. godine.

- Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da, s obzirom na sadržinu osporenih zaključaka kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ovi akti ne sadrže norme općeg karaktera već da je riječ o aktima kojim se izražava politički stav Narodne skupštine RS-a u vezi s predmetnom Informacijom. Zbog toga, Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim pravnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS - navodi se u saopćenju iz Ustavnog suda RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.