open-navfaktor-logo
search
Zahtjev zastupnika
Ustavni sud odlučio o hidroelektrani na Drini: Sad je sve na Komisiji za koncesije BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o zahtjevu 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska zbog izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini.
16.07.2021. u 15:31
get url
text
Ustavni sud BiH

- Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 24 člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu - saopćeno je iz Ustavnog suda nakon okončane dvodnevne sjednice.

VEZANI TEKST - Kamen temeljac na Drini mimo države BiH: Zaštita će se, ako bude trebalo, tražiti i od međunarodnih institucija

Kako je pojašnjeno, Ustavni sud BiH je naložio Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine da u svojstvu zajedničke komisije za koncesije riješi sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nastala u vezi sa dodjelom koncesija. 

Rok koji je dat je maksimalno tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke.

Izgradnja hidroelektrana na Drini je zajednički projekat susjedne Srbije i RS-a u kojem je država "zaobiđena" i o kojem institucije BiH nisu dale stav.

Stoga su 24 zastupnika u decembru prošle godine pokrenula spor pred Ustavnim sudom BiH. Ocijenili su da su rješenja o dodjeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji aktivnosti protivne Ustavu i da su vlasti RS-a povrijedile Ustav BiH i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.

- Navedenim aktivnostima prekršene su i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju "javno dobro" koje čini dio državne imovine (imovina države BiH) - bio je stav zastupnika PSBiH.

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA i jedan od podnosilaca zahtjeva, kazao je da će odluku Ustavnog suda BiH moći komentirati kada je dobije i kompletnu pročita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.