Mercatora je na tu odluku suda podnio ustavnu pritužbu, no ustavni suci su je jednoglasno odbili, utvrdivši da za žalbu ustavnom sudu nema pravne osnove. Time je odluka o zapljeni dionica kojom se zapravo onemogućuje prijenos Mercatora na grupu Fortenova, sljednicu posrnulog koncerna, postala pravomoćna, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Kako je navedeno u priopćenju ustavnog suda, Agrokor je uz žalbu na odluku prekršajnog suda podnio i prijedlog za početak ocjene ustavnosti zakonskog propisa temeljem kojega je izvršena zapljena dionica u svrhu naplate prekršajne kazne.

"Zakon ne omogućava da stranka u žalbenom postupku podnosi inicijativu za početak postupka za ocjenu ustavnosti propisa. U slučaju da bi ustavni sud smatrao kako se zakonske odredbe koje se osporavaju temelje na protuustavnim i nezakonitim propisima, onda bi ocjenu njihove ustavnosti proveo po svojoj službenoj dužnosti", navodi se u presudi ustavnog suda.

Prekršajni sud u Ljubljani je Agrokoru za slovenske prilike, ali i prema ranijoj praksi državnog regulatora Agencije za tržišno takmičenje (AVK), izrekao neuobičajeno visoku kaznu zbog preuzimanja manje kompanije Costella koja ima svega milion eura prihoda godišnje.

Agrokorova uprava tada je kazala da je kazna donesena čak tri godine nakon što je operacija kupovine te kompanije provedena, još u vrijeme kada je Agrokor vodio Ivica Todorić, o čemu nova uprava koncerna ništa nije znala.

Do zapljene dionica došlo je potkraj prošle godine, u vrijeme zahlađenja odnosa između slovenskog ministra privrede Zdravka Počivalšeka i čelnih ljudi Fortenove.

Počivalšek, koji je ministar za privredu i u sadašnjoj vladi, tada je insistirao da se prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu provede uz produženje sporazuma sa slovenskim dobavljačima, s time da oni dobiju privilegiran položaj na policama trgovačkog lanca.

Čelništvo Fortenove tada je odbilo potpisati takav sporazum, a Fortenova je tada Evropskoj komisiji prijavila Počivalšeka zbog utjecaja na tržište, što je dodatno ohladilo odnose uprave Fortenove i slovenske strane.