open-navfaktor-logo
search
Bojkot izbora
Ustavni sud odbacio apelaciju koalicije "Moja adresa: Srebrenica"; Duraković: Razmotrit ćemo mogućnost žalbe u Strazburu
Ustavni sud BiH zaključio je na sjednici u srijedu da nije povrijeđeno pravo apelanta - koalicije "Moja adresa: Srebrenica", koju čine stranke SDA-SBiH-SBB-PDA, u vezi sa pasivnim biračkim pravom propisanim Izbornim zakonom BiH.
07.04.2021. u 19:45
get url
text

- Ustavni sud je zaključio da je apelantu bilo omogućeno da se, u skladu sa članom 4.4 Izbornog zakona, prijavi da učestvuje na izborima za načelnika općine i Skupštinu općine Srebrenica, pri čemu se u pogledu rokova i načina glasanja vodilo računa i o izuzetno otežanom ili prekinutom poštanskom saobraćaju uzrokovanom epidemijom koronavirusa -  navedeno je u saopćenju Ustavnog suda BiH.

Dodaju također da je apelantu bila omogućena i zaštita izbornog prava putem Izborne komisije i Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Ustavni sud BiH je elektronskim putem održao redovnu sjednicu Velikog vijeća.

Bošnjaci su 21. februara bojkotovali ponovljene izbore za načelnika općine i Skupštinu općine u Srebrenici na kojima je za načelnika izabran zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić.

Podsjećamo, izbori su bojkotovani na poziv koalicije političkih stranaka inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" jer, kako su naveli, nije ponovljeno glasanje putem pošte za Srebreničane koji žive širom svijeta.

Odbornik inicijative "Moja adresa: Srebrenica" Ćamil Duraković za Faktor je kazao da je riječ o "klasičnom utecaju kako Međunarodne zajednice tako i politike na Ustavni sud".

- Mi kao neko ko je predao tu apelaciju možemo se ljutiti ili buniti protiv presude najvišeg suda u ovoj državi  koja se mora poštovati. Presuda jeste takva kakva jeste, razočaravajuća jeste. Meni još uvijek nije jasno da neko može, svjesno, da spriječi preko 700 ljudi koji su se u skladu sa zakonom registrovali da glasaju putem pošte i onda im neko to svjesno onemogući, a zatim kažu da im nisu povrijeđena prava. Mi ćemo u inicijativi "Moja adresa Srebrenica" razmotriti mogućnost žalbe Sudu za ljudska prava u Strazburu. Ne može me niko ubijediti da ovo nije povreda jednog od elementarnih ljudskih prava, to je pravo da biraju i da budu birani - kazao je Duraković. 

Istakao je da njihova borba, bez obzira na odluku Ustavnog suda neće prestati

- Mi nismo laici koji ne razumiju šta se ovdje desilo. To što se od početka Centralna izborna komisija kao državna institucija izvlačila jer su oni odgovorni zašto su izborni materijal poslali poštom kasno, zatim Sud BiH koji je pratio drugu državnu instituciju, CIK, i koji se perfidno u dvije odluke referirao samo na CIK, a sada se Ustavni sud referira na CIK i Sud BiH. Vidi se očito izvlačenje od odgovornosti. Nažalost mi smo kolateralna šteta toga kao narod ali to je poraz civilizacijski i moralni poraz svakog pojedinca koji na licemjeran način presuđuje u predmetu općine čiji su građani preživjeli genocid, to neka ide na sramotu svakom. Mi imamo konsultacije sa našim pravnim ekspertima i svako je šokiran. Presude se moraju poštovati, ali da su fer i korektne, nisu, razočarani jesmo, ali život ide dalje, ali mi moramo nastaviti borbu za  prava naših ljudi. Nekada i presude nisu pravedne - kazao je Duraković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.