open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Ustavni sud BiH ponovo o hidroelektranama na Drini, Osmanović: Očekujemo zaključak o obustavi radova
Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak ili petak će ponovo razmatrati zahtjev 24 zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta RS nastalog zbog dodjele koncesija za hidroelektrane na Drini mimo države Bosne i Hercegovine. Ponovno razmatranje zahtjeva dolazi nakon što Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine nije uspjela u zadanom roku donijeti odluku o ovom sporu.
29.11.2021. u 13:11
get url
text

O svom neuspehu Komisija za koncesije je obavijestila Ustavni sud BiH te zatražili ili produženje roka, ili da Ustavni sud sam donese konačnu odluku.

- Ustavni sud BiH će donijeti odluku da li će nam produžiti rok ili ne – kratko nam je rekao Milomir Amović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH.

VEZANI TEKST - Komisija za koncesije ne može riješiti spor zbog hidroelektrana na Drini, igranka je od starta

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i jedan od potpisnika zahtjeva, istakao je da očekuje da Ustavni sud BiH na sjednici donese zaključak o obustavi svi radova na hidroelektrani Buk Bijela.

- Očekujemo i da se zatraži od Parlamentarne skupštine BiH da se uključi u ovaj proces. Ako znamo da Komisija za koncesije BiH nema članova, jer im je istekao mandat ili su otišli u penziju, Parlamentarna skupština BiH treba da ih imenuje. Očekujemo da Ustavni sud traži i da se u razumnom roku riješi to pitanje – dodao je Osmanović.

Istovremeno je Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije BiH, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuo upravni spor zbog sastava zajedničke komisije, sačinjene od predstavnika državne Komisije za koncesije i Komisije za koncesije RS-a. Spor je poktenut jer je u zajedničku komisiju ušlo šest članova sa teritorije RS-a i jedan iz FBiH, i to pet Srba i po jedan Bošnjak i Hrvat, pa se javila sumnja u objektivnost.

Podsjetimo da je spor između Bosne i Hercegovine i entiteta RS nastao jer su institucije RS-a mimo institucija države donijele odluke o dodjeli koncesija u projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, u kojem učestvuju susjedna Srbija i bh. entitet RS.

Planirana je serija od tri hidroelektrane na gornjoj Drini: HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci, zbog čega je osnovano zajedničko preduzeće Gornja Drina u vlasništvu Elektroprivrede RS-a (49 posto) i Elektroprivrede Srbije (51 posto). Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić su sredinom maja ove godine položili u Foči kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Zahtjev dostavljen Ustavnom sudu BiH potpisali su zastupnici Adil Osmanović, Alma Čolo, Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Edin Mušić, Damir Arnaut, Aida Baručija, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Edita Đapo, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Zukan Helez, Predrag Kojović, Dženan Đonlagić, Saša Magazinović, Mirjana Marinković - Lepić, Nada Mladina, Nermin Nikšić i Mirsad Kukić.

VEZANI TEKST - Dodatne komplikacije zbog hidroelektrana na Drini: Hoće li se Komisija za koncesije BiH proglasiti nenadležnom?

Osim ovog pitanja hidroelektranaq na Drini, Ustavni sud BiH će na dvodnevnoj sjednici razmatrati i zahtjev Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12, stav (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Izetbegović je tražio da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovijesti.

Na samom početku sjednice Ustavnog suda svečanu izjavu treba dati novi sudija Ledi Bianku.

Na dnevnom redu je i zahtjev Aljoše Čampare, federalnog ministara unutrašnjih poslova, da Ustavni sud u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Herecegovine, kao i zahtjev Borjane Krišto, zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, za ocjenu ustavnosti člana Zakona o sudu BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.