open-navfaktor-logo
search
Zakon o zastavi
Ustavni sud BiH odlučio da je neustavna sintagma "zajedničke institucije" i izbrisao je
Ustavni sud Bosne i Hercegovine neustavnom je proglasio sintagmu "zajedničke institucije" koja se navodi u dijelu Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine i ukinuo je taj dio zakona.
20.01.2023. u 14:32
get url
text

Ustavni sud je odluku donio na dvodnevnoj sjednici okončanoj danas, a odlučivao je o zahtjevu Denisa Zvizdića, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zvizdić je tražio ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

- Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo "institucija Bosne i Hercegovine".

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Zvizdić je prije obraćanja Ustavnom sudu predložio da se po hitnoj proceduri u Zakonu o zastavi BiH izmjeni termin "zajedničke institucije" u "institucije BiH". Hitna procedura donošenja izmjena zakona je odbijena, protiv su bili zastupnici stranaka iz RS-a, te je tada Zvizdić najavio da će se obratiti Ustavnom sudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.