open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Ustavni sud BiH odgodio odlučivanje o apelaciji Gordane Tadić podnesenoj zbog smjene
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odložio je donošenje odluke po apelaciji Gordane Tadić, koju je podnijela zbog odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o njenoj smjeni s pozicije glavne državne tužiteljice.
25.03.2022. u 14:53
get url
text
Sjednica Ustavnog suda BiH

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH odbio zahtjev Gordane Tadić, zasad na snazi odluka o njenoj smjeni

Apelacija Gordane Tadić bila je na dnevnom redu posljednje sjednice Ustavnog suda BiH, održane u četvrtak, ali konačna odluka nije donesena.

- Donošenje odluke je odloženo za neku od narednih sjednica. Nadam se da će biti na majskoj sjednici – kazao je Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Prethodno je Ustavni sud BiH odbio zahjtev Gordane Tadić za donošenje privremene mjere da do okončanja postupka bude obustavljeno izvršenje odluke VSTV-a o njenoj smjeni s pozicije glavne državne tužiteljice.

Disciplinskom tužbom Tadić se teretila za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.