open-navfaktor-logo
search
Uprkos očekivanjima
Ustavni sud BiH neće na narednoj sjednici razmatrati apelaciju Borjane Krišto
Na zvaničnoj internet stranici Ustavnog suda BiH je objavljen dnevni red predstojeće plenarne sjednice, na kojem ova apelacija nije pronašla svoje mjesto
22.11.2018. u 12:51
get url
text

Ustavni sud BiH, uprkos očekivanjima, neće na narednoj sjednici, zakazanoj za 28. i 29. novembar, razmatrati zahtjev Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH o strukturi Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na zvaničnoj internet stranici Ustavnog suda BiH je objavljen dnevni red predstojeće plenarne sjednice, na kojem ova apelacija nije pronašla svoje mjesto. Umjesto ovog zahtjeva, sudije Ustavnog suda BiH će razmatrati, između ostalog, apelacije Borjane Krišto koje se odnose na Zakon o krivičnom postupku BiH.

Podsjećanja radi, u januaru 2018. godine je Krišto, tadašnja predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom nastoji osporiti odredbu Ustava FBiH prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona.

Ustavni sud BiH je još u aprilu obavio preliminarnu raspravu, na kojoj je zatražio mišljenje od OHR-a. Mišljenje je u dostavljeno 7. maja, a očekuje se da bi konačna odluka mogla biti donesena na jednoj od narednih sjednica Ustavnog suda BiH.

OHR je u dostavljenom mišljenju ocijenio da se postojeće odredbe Ustava FBiH ne bi trebale proglašavati neustavnim te da način izbora delegata u Dom naroda koji je propisan Ustavom FBiH osigurava jednakost svih naroda u ovom bh. entitetu.

- Odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u nekom kantonu da imaju pravo na "vitalni nacionalni interes" zaštićen u tom kantonu, čak i kada je samo jedan od njihovih delegata izabran u skupštini. Odluka da takav delegat nema pravo da zastupa konstitutivni narod kojem pripada u Domu naroda utjecala bi na njegovu sposobnost da zaštiti nacionalni interes konstitutivnih naroda na kantonalnom nivou – navodi se u mišljenju OHR-a.

S druge strane, podnositeljica apelacije Borjana Krišto smatra da bi Ustavni sud BiH trebao donijeti istu odluku kao onu koja je donesena nakon apelacije Bože Ljubića, a kojom su osporene odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na strukturu Doma naroda.

- Pošto se radi o istim odredbama i normi kao i u Izbornom zakonu, očekujem pozitivan ishod jer jednostavno je nemoguće u ovom slučaju izbjeći pozitivnu odluku, ako imamo u vidu sve ono što je ranije Ustavni sud donio prilikom osporavanja odredbi Izbnornog zakona BiH – izjavila je Borjana Krišto 3. oktobra 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.