open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna sjednica
Ustavni sud BiH iduće sedmice o Schmidtovim amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na dvodnevnoj sjednici zakazanoj za 23. i 24. mart nastavit će raspravu o amandmanima na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmdit. Očekuje se da će tada donijeti i konačnnu odluku.
17.03.2023. u 11:29
get url
text
Ustavni sud BiH

VEZANI TEKST - OHR objavio odluku: Ovo su izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt

Ocjenu ustavnosti Schmidtovih amandmana zatražili su Željko Komšić, član Predsjendištva Bosne i Hercegovine, i Šefik Džaferović, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Raspravu o ovom predmetu Ustavni sud BiH je započeo na sjednici u januaru, kada nije donio konačnu odluku, te je iz suda najavljeno da će se o Schmidtovim amandmanima odlučivati "na nekoj od narednih plenarnih sjednica". 

Komšić je u svom zahtjevu naveo da se radi o neustavnim mjerama koje je donio Schmidt jer mogu nanijeti nepopravljivu štetu koja može nastati njihovom primjenom. 

Ustavni sud BiH nije prihvatio donošenje privremene mjere koju su tražili Komšić i Džaferović da osporeni akti ne budu na snazi do rješenja spora. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.