open-navfaktor-logo
search
Po zahtjevu Komšića
Ustavni sud BiH 1. i 2. decembra razmatra izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Christian Schmidt
Ustavni sud Bosne i Hercegovine za 1. i 2. decembar zakazao je plenarnu sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrane nametnute odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, objavljeno je na web stranici Suda.
23.11.2022. u 17:26
get url
text

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je, na izborni dan 2. oktobra, nametnuo visoki predstavnik.

Komšić tvrdi da je visoki predstavnik odlukama nakon što su građani BiH glasali na općim izborima "izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača, koji bi eventualno drugačije glasali da su znali za nova izborna pravila".

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku o povećanju broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu FBiH biraju direktno glasovima građana.

Prema Schmidtovoj odluci, svaki konstitutivni narod u svakom kantonu će imati mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda, ako je izabran u tom kantonu.

Također, Ustavni sud BiH razmatrat će i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, koji je podnio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.