open-navfaktor-logo
search
Vjerska sloboda
Ustavni sud Austrije: Neustavna zabrana nošenja marame u osnovnim školama
Ustavni sud u Austriji donio je odluku da je neustavna zabrana o nošenju marama u osnovnim školama koju je u maju 2019. usvojila administracija kancelara Sebastiana Kurza.
11.12.2020. u 18:07
get url
text

Predsjednik Ustavnog suda u Austriji Christoph Grabenwarter na press konferenciji je saopćio odluku u vezi sa zabranom pokrivanja glave u skladu s vjerskim pravilima ili simbolima u osnovnim školama, koja je u javnosti poznata kao zabrana nošenja marame.

Grabenwarter je kazao kako je donesena odluka o ukidanju zabrane o maramama u osnovnim školama koja na snagu stupila 2019., jer je protivna principu jednakosti propisanim zakonom o obrazovanju.

Grabenwarter navodi kako bi djeca muslimani mogla biti diskriminirana u obrazovnom sistemu, te da bi mogla umanjiti šanse da djevojčice muslimanke pohađaju školu, što bi u budućnosti moglo dovesti do njihovog odbacivanja od strane društva.

Kazao je i kako bi zabrana vjerske odjeće samo muslimanima u obrazovnom sistemu moglo dovesti do stigmatizacije.

Ustavni sud je naveo kako smatraju da vjerska odjeća u školama neće dovesti do sukoba u obrazovnom sistemu, kao što tvrde vlasti te da je zabrana odjeće koju nose muslimani protivna zakonu o obrazovanju.

Grabenwarter navodi i kako se zabrana o odjeći muslimana ne podudara s principom nepristranosti ustava, te da činjenice na kojima su vlasti bazirale zabranu nisu objektivne.

- Da sumiramo, zabrana, krši pravo na vjersku slobodu, pogled na svijet, mišljenje, princip jednakosti što je određeno 43. paragrafom zakona o obrazovanju - kazao je predsjednik Ustavnog suda.

Naveo je i kako je implementacija odluke Ustavnog suda o poništavanju zakona koji predviđa zabranu nošenja marame, zakonska obaveza austrijskog kancelara Sebastiana Kurza. Dodao je i kako je Ministarstvo obrazovanja donijelo odluku o snošenju sudskih troškova porodice koja se sudu obratila u vezi sa zabranom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.