open-navfaktor-logo
search
Koalicioni sporazum
Uspostavljena većina u Zenici: Almir Babajić će biti predsjedavajući Gradskog vijeća
Novi predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica (GVZ), po koalicionom sporazumu koji će biti potpisan tokom dana, bit će Almir Babajić iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), potvrdio je Feni Kenan Uzunović, koji je na proteklim lokalnim izborima bio nosilac liste nezavisnih vijećnika Zenička inicijativa – Kasumović Fuad (ZI-KF).
18.12.2020. u 12:49
get url
text

Uzunović je s osvojenih 7.359 glasova pojedinačno osvojio najviše glasova od svih vijećnika za gradska ili općinska vijeća u Federaciji BiH, a njegova lista 18.180 ili 38,36 posto glasova, pa će u GV Zenica imati najviše, 14 vijećnika.

Fuad Kasumović je, s osvojenih 32.935 ili 66,51 posto glasova od ukupnog broja izašlih glasača, obnovio gradonačelnički mandat u tom gradu.

- Danas ćemo imati sastanak i potpisati međustranački sporazum o formiranju većine u Gradskom vijeću Zenica. Sporazum će potpisati ZI-KF (14), zatim SDP (3), Narod i Pravda (1), Nezavisni blok (1) i SBB (1). Nas 20 ćemo činiti tu većinu - navodi Uzunović.

Novi će sekretar GVZ, najavljuje, za sada biti Selver Keleštura, aktuleni sekretar Gradske uprave Zenica (GUZ). Keleštura je posao sekretara Gradske uprave Zenica i Gradskog vijeća Zenica obnašao i do 2016. godine, a te je godine, nakon smrti bivšeg gradonačelnika Husejina Smajlovića te do izbora Fuada Kasumovića, obnašao i dužnost v. d. gradonačelnika tog grada.

Uzunović ističe kako su, nakon što je Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate Lokalnih izbora 2020. godine, certifikati u štampi, ali da očekuju da će do ponedjeljka zvanični rezultati biti objavljeni i u Službenim novinama.

- Nakon toga ćemo odmah sazvati i konstituirajuću sjednicu novog GV Zenica. To bi trebalo biti već tokom naredne sedmice. Što se mene tiče, prihvatit ću mandat, jer zbog glasova koje sam dobio ne bih mogao da tek tako predam mandat. Prvobitno sam planirao da prepustim mandat, ali nakon što sam dobio 7.359 glasova, ne bih imao obraza da to učinim. Bit ću u Vijeću dok se ne donesu neke važne odluke, a nakon određenog vremena, pola godine do godinu, odlučit ću o tome da li ću nastaviti svoj rad u Vijeću - kaže Uzunović.

Prolazak u GVZ u kojem participira 31 vijećnik, na proteklim je izborima osiguralo ukupno sedam stranaka te nezavisni vijećnik Osman Šuvalić iz reda nacionalnih manjina.

Zvanična raspodjela mandata u GVZ: ZI-KF 14, SDA 8, SDPBiH 3, A-SDA 2, Nezavisni blok, Narod i Pravda i SBB po 1 te nezavisni vijećnik Osman Šuvalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.