Uspostavljena saradnja Arhiva FBiH i nacionalnog arhiva Azerbejdžana

objavljeno: 08.12.2017. u 19:28

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uskoro će predstaviti u Azerbejdžanu svoju međunarodnu izložbu "Srebrenički inferno", što je odluka koja je rezultat posjete direktora Arhiva FBiH Adamira Jerkovića Nacionalnom arhivu Republike Azerbejdžan, koju je učinio na poziv direktora Atahan Pašajeva.

Na sastanku dvije delegacija u Bakuu istaknut je značaj posjete, ne samo u smislu saradnje dva arhiva, već i za razvoj međusobnih odnosa.

Jerković je kazao da Arhiv FBiH i Azerbejdžanski nacionalni arhiv imaju pravo i obavezu da sarađuju i unaprjeđuju međunarodne odnose, tim više što su Sarajevo i Baku gradovi pobratimi.

Naglasio je da je potrebno međusobno upoznavanje, razmjena informacija te prenošenje iskustva, a da zato postoje mnogi načini, počevši od međunarodnih konferencija, izložbi, zajedničkih istraživanja, razmjene časopisa, pa do pomoći u obrazovanju kadrova i slično.

"Srebrenički inferno" je dosad prikazan u 35 svjetskih gradova i prijestolnica na četiri kontinenta, a Jerković je izrazio zadovoljstvo što će Arhiv FBiH biti domaćin slične izložbe koju će pripremiti Azerbejdžanci povodom 25. godišnjice zločina koji su počinili pripadnici jermenske vojske u Hodžaliju.

Delegacija Arhiva FBiH posjetila je spomen-obilježje ubijenim stanovnicima Hodžalija, gdje je položila cvijeće.
U Nacionalnom arhivu Azerbejdžana izrazili su solidarnost sa narodom Srebrenice i pokazali su da prate događaje iz haške sudnice.

Direktor Arhiva FBiH posjetio i Nacionalnu biblioteku Azerbejdžana gdje je razgovarao s direktorom Karimom Tahirovim, koji je izrazio zadovoljstvo zbog posjete delegacije Arhiva FBiH Bakuu. Ovom prilikom Jerković je, koji je nekada obavljao dužnost savjetnika Alije Izetbegovića, predao knjige o životu i radu prvog bosanskohercegovačkog predsjednika.

Azerbejdžanci su iskazali interesovanje za pozadinu ratnih događaja u BiH, pa je Jerkovićeva knjiga na engleskom jeziku "Kontinuitet velikosrpske hegemonističke politike putem agresije i perfidne otimačine teritorija kroz agrarne reforme i kolonizaciju" izazvala veliko interesovanje u naučnim krugovima Azerbejdžana, saopćeno je iz Arhiva FBiH.