open-navfaktor-logo
search
Čekalo se dvije godine
Uspostavljena nagrada "Denis Mrnjavac", majka Ana: Radovala bih se i plakala
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku kojom se ustanovljuje nagrada "Denis Mrnjavac" za promociju tolerancije i nenasilja.
10.11.2022. u 20:22
get url
text

Na donošenje ove odluke čekalo se skoro dvije godine. Inicijativa da ova nagrada bude uspostavljena upućena je u februaru prošle godine. Tri mjeseca kasnije je usvojena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Denis, koji je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, bio je učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu. Njega su, na putu od škole do kuće, na brutalan način u tramvaju 5. februara 2008. godine kod Tehničke škole napali Nermin Sikirica, Ademir Lelović i Berin Talić jer im je zasmetao pogled ovog dječaka. Nanesene su mu teške tjelesne povrede od kojih je dan kasnije preminuo. Berin Talić je osuđen 2010. godine na deset godina zatvora, a Ademir Lelović na 15 godina jer su pomagali maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca. Sikirić je također osuđen na 15 godina zatvora.

- Ja sam lično rastrzanih emocija. Radovala bih se, ali i plakala. Koliko mi je bolno i teško, drago mi je jer će se sačuvati uspomena na nedužno stradanje mog sina – kazala nam je Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa.

VEZANI TEKST - Na putu do nagrade "Denis Mrnjavac" stoji još Dom naroda: Šta je poručila majka Ana Mrnjavac

Istakla je da se nadala da će nagrada koja nosi ime po njenom sinu biti uspostavljena i ranije, ali da joj je drago da je na nju konačno došao red.

- Mislim da će ta nagrada sama po sebi biti dobra poruka i simbol borbe protiv nasilja, maloljetničke delikvencije i stimulans novim generacijama da dobro razmisle o načinu svog ponašanja, života u slobodnom vremenu. Bila bih sretna da bude stimulans da se razvije natjecateljski duh među mladima da se bore da je dobiju – dodala je Ana Mrnjavac.

Nagrada "Denis Mrnjavac" je priznanje koje se kao godišnja nagrada dodjeljuje učenicima za promociju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja.

- Ova nagrada će se dodjeljivati po jednom srednjoškolcu iz Federacije Bosne i Hercegovine, iz Republike Srpske i iz Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koji su doprinijeli promociji ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštovanja, a naročito borbi protiv nasilja među mladima. Nagrada "Denis Mrnjavac" bit će dodjeljivana u vidu skulpture, posebnog priznanja u vidu plakete i posebnog priznanja za školu nagrađenog učenika – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Procedura, način i kriteriji za dodjelu nagrade trebaju biti utvrđeni za 60 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.