open-navfaktor-logo
search
Naučna istraživanja
Uspostavili su nam dijagnozu: Šta smo izgubili koristeći tehnologiju i društvene mreže
Slabo pamtite? Možda previše vremena provodite na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, kažu naučnici.
26.03.2021. u 12:24
get url
text

Oni su otkrili da se danas svaki sedmi čovjek susreće s problemima pamćenja kao posljedicom pretjeranog korištenja tehnologije. Najviše su ugroženi oni od 18 do 39 godina, pokazala je studija Univerziteta Kalifornija na više od 18.000 ljudi.

Osim što sve teže pamte nove stvari, mnogi strahuju kako im se sposobnost pamćenja u punoj mjeri nikad neće vratiti, piše Daily Mail.

Kao pokazatelje ovisnosti o tehnologiji istraživači su u obzir uzimali vrijeme koje neko provede na kompjuteru, TV-u i općenito u internetskoj komunikaciji, posebno na društvenim mrežama. Osim problema s pamćenjem, ovisnici o tehnologiji sve su češće i lošije obrazovani, skloniji visokom krvnom pritisku, pretilosti i depresiji, nego što su to bili pripadnici prethodnih generacija.

- Treba podići svijest o štetnosti takvog ovisničkog ponašanja, koje se često smatra bezopasnim i trendom današnjih mladih generacija, jer ono utječe i na psihičko i fizičko zdravlje - rekao je voditelj studije, dr. Stephen Chen.

Također, nedavno istraživanje australskog Univerziteta Charles Sturt nad 600 profila ženskih korisnica Facebooka otkrila je da što je neko usamljeniji, to češće objavljuje statuse na društvenim mrežama. Također, puno će češće ostavljati postove o privatnom životu, bili oni bitni ili ne.

Više od 79 posto korisnika društvenih mreža koji za sebe kažu da su usamljeni, navest će detalje o sebi poput omiljenih knjiga, filmova i muzike. Više od 98 posto "usamljenih" korisnika javno dijele svoj ljubavni status

- Usamljeni ljudi daju više informacija o sebi kako bi ostavili otvoren prostor drugima da im se približe i ostvare kontakt - zaključio je voditelj istraživanja, Yeslam Al-Saggaf.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.