open-navfaktor-logo
search
Sarajevska vijećnica
Uspomene, emocije i veze: Izložba "Ruke pune sreće" Amira Kurtagića posmatrače vodi u drugu dimenziju
Izložba "Hands Full of Happiness" ("Ruke pune sreće") autora Amira Kurtagića, inspirisana ljepotama svakodnevnog života, do 30. aprila, bit će otvorena u Sarajevskoj vijećnici. 
22.04.2023. u 18:58
get url
text

U pitanju je autobiografska zbirka od 12 slika, nastalih u razdoblju između 2019. i 2021. godine. Slikama velikih formata dominiraju detalji, boje, dinamika, i svaka od njih posmatrača vodi u drugu, tj. novu dimenziju.

- U životu postoji mnogo predmeta i sitnica koje nam znače i koje su nam važne. Možda je to stari sat koju smo naslijedili od djeda ili neka posebna ogrlica koju smo dobili od majke. Možda su to knjige koje čitamo iznova i iznova ili slike koje su nam drage. Međutim, kada razmislimo o tome, ovi predmeti nisu bitni samo zbog njih samih, oni su važni zbog onoga što predstavljaju - uspomene, emocije i veze koje imamo sa njima. Oni nam pomažu da se prisjetimo trenutaka koji su nam bili dragi, ljudi koje smo voljeli ili mjesta koja su nam značila mnogo. 

 

Prolaznost života je neizbježna činjenica koju svi moramo prihvatiti. Sve što nam se čini važno i trajno zapravo je samo privremeno. No, to ne znači da ti predmeti i sitnice nemaju vrijednost. Upravo suprotno - oni nam mogu pružiti utjehu i radost u trenucima kada nam je to najpotrebnije. Ipak, ne smijemo zaboraviti da su uspomene i dalje s nama, bez obzira na to šta se dogodi sa predmetima koji ih predstavljaju. One su dio nas, dio naših života i dio onoga što smo postali. Možda nas neke stvari više ne služe kao što su nekad, ali sjećanje na njih će uvijek ostati, kao dragocjena uspomena na dane koji su nekad bili - pojasnio je za Kurtagić za Faktor. 

Amir Kurtagić je bosanskohercegovački samouki slikar i mašinski inžinjer sa adresom u Njemačkoj. Njegovi prvi radovi nastali su još u djetinjstvu, a sa 15 godina počinje oslikavati tehnikom ulje na platnu. U estetici svakodnevnog života pronalazi inspiraciju te su i njegovi motivi raznoliki – od mrtve prirode, arhitekture, pejzaža do ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.