Radi se o prvom turskom ratnom avionu bez posade.

Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica kompanija Baykar predstavila je u martu ove godine prototip turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog "Bayraktar Kizilelma" (Crvena jabuka), koji je ova kompanija razvila domaćim resursima.

Selcuk Bayraktar, čelnik kompanije Baykar, turske odbrambene kompanije specijalizirane za bespilotne letjelice i umjetnu inteligenciju, podijelio je sliku leta prvog turskog bespilotnog borbenog aviona na svom službenom Twitter nalogu.

 

- "Bayraktar Kizilelma" će svojim agresivnim manevrima i naprednom umjetnom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju.

Radovi idejnog dizajna "Bayraktar Kizilelme" prvi su put podijeljeni javnosti 20. jula 2021. kao bajramski poklon na prvi dan Kurban-bajrama. Nakon osam mjeseci, bespilotni borbeni avion "Bayraktar Kizilelma" uključen je na integracijsku liniju.

"Bayraktar Kizilelma", koji će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim stazama, poput broda "TCG Anadolu", koji je Turska izgradila i trenutno provodi testove, igrat će važnu ulogu u prekomorskim misijama. S tom će sposobnošću aktivno učestvovati u zaštiti Plave domovine.

"Bayraktar Kizilelma", koji je sposoban voditi zrak-zrak borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom s agresivnim manevrima, ovom će sposobnostima promijeniti ravnotežu na bojnom polju, za razliku od bespilotnih letjelica koje su razvijene domaćim i nacionalnim resursima i koje imaju veliki utjecaj u svijetu.

FOTO: SELCUK BAYRAKTAR/TWITTER

Avion, čije razvojne studije u potpunosti provode turski inženjeri i tehničari s iskustvom stečenim na projektima Bayraktar TB2 i Bayraktar Akinci, pružit će učinkovitost protiv zračnih ciljeva domaćom municijom.

Karakteristika malog radarskog presjeka, koja se smatra jednim od najkritičnijih pitanja u procesima projektiranja ratnih aviona s ​​posadom, također je uzeta u obzir u dizajnu "Bayraktara Kizilelme".

Avion će koristiti svu municiju koju su razvili turski inženjeri, a planirana nosivost mu je od 1.500 kilograma.