open-navfaktor-logo
search
JP Sarajevo
Uspješna 2022. godina za Trebevićku žičaru: Prodali oko 358.000 karata, ostvarili prihod od 3,6 miliona KM
Trebevićka žičara od rekonstrukcije i početka rada u aprilu 2018. godine jedna je od glavnih i nezaobilaznih atrakcija u glavnom gradu BiH koja je u velikoj mjeri unaprijedila njegovu turističku ponudu.  
23.01.2023. u 07:43
get url
text

Iz JP Sarajevo, koje upravlja, štiti i održava Trebevićku žičaru, ističu da su zadovoljni poslovanjem u 2022. godini, te činjenicom da su se nakon globalne pandemije turisti vratili u Sarajevo.

- Činjenice i brojevi zaista pokazuju jedan trend stalnog rasta broja posjetitelja, što potvrđuje da je Sarajevo zaista top turistička destinacija. Kada govorimo o Trebevićkoj žičari, svakako je atrakcija koju skoro svaki turista posjeti na svom putovanju i odmoru. Zanimljiva je i činjenica da posjeta Trebevićkoj žičari ne ovisi o godišnjem dobu jer mi radimo i pružamo usluge svih 365 dana. Pored turista tu su svakako i stalni domaći gosti koji koriste svaki slobodan trenutak da provedu na čistom zraku, a vožnjom žičarom im treba 10-ak minuta da dođu na Trebević – kažu iz marketing službe JP Sarajevo.

Kada je u pitanju prihod, Trebevićka žičara je u 2022. od prodaje karata ostvarila prihod od oko 3.608.000 KM, što je u odnosu na 2021. godinu više za 1,4 miliona KM.

- U prethodnoj godini prodato je oko 358.000 karata. Ako uporedimo prethodnu 2022. godinu sa 2019. godinom, koja je bila najbolja od samog otvaranja žičare, primjećujemo da je broj prodatih karata povećan za čak 10.000, dok je ostvaren veći prihod u iznosu od 430.000 KM. Važno je napomenuti da JP Sarajevo upravlja i Vijećnicom, čije poslovanje je značajno unaprijeđeno tokom 2022. godine i po tom osnovu je ostvaren prihod u iznosu od 524.000 KM – dodaju iz ovog javnog preduzeća.

Uprava JP Sarajevo donijela je odluku o januarskom popustu na cijenu povratne karte za Trebevićku žičaru. Tokom zimskog školskog raspusta, od 1. do 31. januara, cijena povratne karte radnim danima za sve posjetioce sa prebivalištem u BiH iznosit će četiri KM. Također odobravaju popuste za penzionere i za praznike, uključivo vjerske praznike.

Organizirali su u subotu i manifestaciju otvorenog tipa "Family day" na Trebeviću i za tu priliku također su odobrili popust za korisnike usluga žičare. Sve građane i goste grada pozvali su na druženje uz muziku i konzumaciju raznih delicija, te na igru i zabavu na čistom zraku.

Još jednom su pojasnili i ko ostvaruje popust na cijenu povratne karte, te da li će povećavati cijene svojih usluga.

- Podsjećamo korisnike usluga Trebevićke žičare iznad sedam godina da popust na cijenu karte ostvaruju samo oni posjetitelji koji imaju prebivalište u BiH, pri čemu moraju imati identifikacioni dokument (dokument sa slikom) na pokaz. Svi ostali posjetitelji plaćaju puni iznos karte. Iako je u prethodnoj godini nakon pandemije i različitih kriznih situacija došlo i do ekonomske krize na našem tržištu, što je za posljedicu imalo i veliku inflaciju i poskupljenja energije i svih životnih namirnica, ali i usluga, drago nam je što smo se uspjeli oduprijeti trendu poskupljenja usluga i zadržati cijene usluga koje su formirane još u periodu kada je Trebevićka žičara krenula sa radom. Nadamo se da će trend poskupljenja stati i da nećemo biti prisiljeni povećavati cijene usluga u narednom periodu – govore za kraj iz JP Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.