Uspjeh Adisa Lukača: Njegova "Hasanaginica" krasit će palatu predsjednika Adane

objavljeno: 30.01.2018. u 17:51

Umjetnik Adis Lukač iz Sarajeva posljednjih godina bilježi izvanredne rezultate, a njegov rad hvali domaća i strana publika, ali i kritika.

Ovaj slikar tradicije, svojim jedinstvenim umjetničkim izrazom, punim senzibiliteta, ponovo je osvojio tursku Adanu! Nakon što je prošle godine na Internacionalnoj koloniji u tom gradu predsjednik pokrajine Adana, Hüseyin Sözlü, odabrao njegovo djelo za privatnu kolekciju, isto je ponovio i ove godine, na drugom izdanju pomenute kolonije koja je u toku.

Važno je naglasiti da je prošle godine na koloniji sa Adisom svoja djela stvaralo još 77 umjetnika, a ove 93, i to iz svih krajeva svijeta. U tako jakoj konkurenciji, Adis se zahvaljujući svom talentu uspio popeti na pijedastal i pokazati da naša domovina ima razlog da se ponosi svojim umjetnicima, koji su njeni najbolji ambasadori.

- Slika na temu bosanskohercegovačke balade "Hasanaginica" postaje dio stalne postavke u palati predsjednika Anadolske regije Hüseyina Sözlüa. Znam da su predsjednik i njegova žena veliki kolekcionari i čast mi je da je ovo moja druga slika koja ide, očito, u prave ruke, u ruke ljudi koji ulažu u progress kulture. Saznao sam i da daju ogromnu podršku Bošnjacima u Turskoj, a ova slika u sebi nosi bosansku baladu, i kako ne biti sretan i ponosan- kazao nam je Lukač.

Zanimljivo je da će još jedan njegov rad sa ovogodišnje kolonije otići u porodicu Sözlü. Supruga predsjednika regije Adana, već je ranije odabrala Adisovo djelo na kojem je on naslikao djevojku dok sjedi kraj poznatog mosta Misis, i to za svoju privatnu kolekciju.