open-navfaktor-logo
search
Blagdan
Uskršnja poruka biskupa Komarice: Ovogodišnja svetkovina Kristova uskrsnuća najsličnija prvom Uskrsu
Ovogodišnju smo svetkovinu Kristova uskrsnuća, kao rijetko kada ranije u svome životu, u prilici doživjeti na način koji je najsličniji onom prvom Uskrsu, kako su ga doživjeli prvi Isusovi učenici - apostoli, poručio je danas Franjo Komarica, biskup banjalučki u svojoj uskršnjoj poruci.
09.04.2020. u 15:34
get url
text

On je podsjetio da je Isus na dan svoga uskrsnuća zatekao svoje apostole u njihovoj samovoljnoj izolaciji, a da su oni u "toj izolaciji ostali još tjednima, punih 50 dana - sve do silaska na njih Duha Svetoga, na dan Pedesetnice - kako im je naložio sam uskrsli Krist.

- Kao i drugi mnogobrojni članovi Kristove Crkve, utemeljene na apostolima, doživljavamo i mi, u ovoj 2020. godini nakon ulaska utjelovljenog Sina Božjeg - Isusa Krista u povijest ljudskog roda, vrlo sličnu situaciju zatvorenih vrata dvorane Isusove Posljednje večere, kao što su je imali i apostoli u godini Isusove mučeničke smrti i slavnog Njegovog uskrsnuća. Svjedoci smo kako i mnogobrojni drugi naši sugrađani i suvremenici, a koji nisu članovi Crkve, imaju udjela u našoj dramatičnoj situaciji preplašenosti i straha za sadašnji i budući naš život na zemlji - navodi Komarica.

Tumačeći riječi i djela Isusa Krista Komarica navodi da "ni strah, niti izolacija nemaju i ne trebaju imati zadnju i definitivnu riječ u životu čovjeka i ljudi, nego vlastito obraćenje, preobražavanje, korigiranje vlastita životnog ponašanja".

Komarica navodi da vjera u uskrsnuće, koja je srž identiteta kršćana, nije nikakvo iluzorno uzdizanje nad patnjom ostalog dijela čovječanstva.

- Nego, ona garantira i usred neshvatljive i neizbježne patnje utemeljenu nadu da se ta patnja može nadvladati! Kada se sadašnja pandemija stavi pod kontrolu, tj. kada prođe sadašnja dramatična kušnja, mislim da se ni mi nećemo samo tako olako vratiti svome uobičajenom, naviknutom ponašanju. Može li sadašnje vrijeme naše izolacije nama doista biti blagoslovljeno, spasonosno vrijeme? Moralo bi doći do temeljitog preispitivanja naših dosadašnjih navika, našeg životnog stila, našeg ponašanja, naših odnosa - i prema Bogu i prema sebi, kao bogolikom stvorenju i prema drugima oko nas - u našim obiteljima, u našim župnim zajednicama, u našem životnom okruženju! - poručio je biskup Komarica.

U uskršnjoj poruci on je istakao: "Trebat ćemo dobro i temeljito razmisliti kako svatko od nas i kako mi jedni s drugima možemo doprinijeti izgradnji jedne - svima nama potrebne istinitije, pravednije, humanije, sigurnije budućnosti društva u kojem živimo".

- Potrebno nam je, to je očito, odgovornije, međusobno solidarnije, ravnopravnije i pravednije društvo, ako želimo u budućnosti, ne samo preživjeti, nego i živjeti spokojno! Naše zajednice – obiteljske, župne, redovničke, naše društvo i zemlja bit će onoliko jaki i uspješni koliko bude zajedničke dobre volje svih njihovih članova! I ova sadašnja – globalna kriza je pokazala da je nužno zajedničko nastojanje oko zajedničkog dobra, oko odlučnijeg zauzimanja u uklanjanju fatalne laži i lažnog načina života, kao i sve rasprostranjenije sebičnosti, te u borbi protiv brojnih, dugotrajnih nepravdi i pogubnih posljedicâ nepravdi. Svim time je daleko više i opasnije nego koronavirusom zaražena naša sadašnja svakodnevnica! - smatra Franjo Komarica.

Prema njegovim riječima "Uskrsnuće Kristovo nije samo prošlost. Prvi se Uskrs i sada ponavlja! Sadržaj Uskrsa i nas dotiče, i nas zahvaća, unatoč aktualnim prinudnim izolacijama i zatvorenim vratima naših domova, domova naših susjeda i prijatelja - i za mnoge od vas nedostupnim vratima vaših crkava".

- Držimo se svi mi uskrslog Krista i znajmo dobro: On drži nas čvrsto uza se, pa i onda, ako nama ruke oslabe a koljena nam počnu klecati, dok u vjeri hodimo s Njime i njegovim sigurnim stazama koje vode u sretnu vječnost – u vječni Uskrs! Želim vam svima, draga braćo i sestre u uskrslom Kristu, da doživite taj vječni sretni Uskrs, a uz ovogodišnji Uskrs, - bilo da ga slavite po novom ili starom kalendaru, mir i radost uskrslog Krista, u vašim srcima, vašim mislima, u vašem svakodnevlju! Svima Vama i svim drugim našim cijenjenim sugrađanima molim od Boga pomoć, utjehu i zaštitu od ove aktualne univerzalne kušnje i svih njenih mogućih negativnih posljedica - navodi biskup banjalučki.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.