Sjever Sirije

Uskoro zajedničke patrole turskih i američkih vojnika

Objavljeno: 21.08.2019. u 20:00

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin istakao da pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama o provedbi, procesu i opsegu sigurne zone još traju.

Kalin: Pozitivan korak

FOTO: Anadolija

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin je pohvalio sporazum sa SAD-om o sigurnoj zoni na sjeveru Sirije. 

- Sporazum sa SAD-om o sigurnoj zoni na sjeveru Sirije predstavlja pozitivan korak - kazao je Kalin danas novinarima u Ankari.

Istakao je da pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama o provedbi, procesu i opsegu sigurne zone još traju.

- U narednim sedmicama slijede konkretni koraci. Uskoro će početi zajedničke patrole turskih i američkih vojnika na istočnoj obali Eufrata - dodao je Kalin.

Izjavio je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u narednih nekoliko dana razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom telefonom u vezi s Idlibom. Istakao je kako se vrše pripreme i za telefonski razgovor i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Turska i Rusija su u septembru prošle godine postigle sporazum o uspostavi deeskalacijske zone za civile u Idlibu koji slovi za najveću utvrdu sirijske opozicije. Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada se ne pridržavaju sporazuma i izvode stalne napade u toj regiji na sjeverozapadu Sirije.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije