open-navfaktor-logo
search
Konačno rješenje
Uskoro uništavanje vozila koje je oduzeo UIO
Prema spiskovima Uprave za indirektno oporezivanje, postoji 2.707 pravosnažno oduzetih vozila. Za ona smještena u skladištima pri regionalnim centrima Sarajevo i Mostar izabrana firma koja će ih uništiti, a za ona u Banjoj Luci i Tuzli oglas je poništen, jer ponuđači nisu ispunili uvjete 
15.08.2019. u 13:10
get url
text

Dugogodišnji problem sa oduzetim vozilima koje je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH godinama oduzimala i skladištila, uskoro bi trebao biti rješen, tako što će ona biti uništena. U toku je odabir firmi koji će obaviti taj posao. 

Prema konačnim spiskovima iz svih regionalnih ureda Uprave o pravosnažno oduzetim vozilima, ima ih 2.707, a prije nekoliko mjeseci raspisan je oglas za njihovo uništenje i otkup korisnih otpadaka. Posao da uništi ona vozila koja su  u skladištima pri regionalnim centrima u Sarajevu i Mostaru, nakon javnog oglasa, dobila je kompanija M.Z. COMPANY iz  Mostara, potvrđeno nam je u Upravi. Po okončanju roka za prigovor, sa izabranim ponuđačem bit će zaključeni ugovori.

- Potupak izbora ponuđača za uništenje vozila oduzetih zbog carinskog prekršaja bio je podijeljen na četiri lota, prema četiri regionalna centra UIO. Za lotove za regionalne centre Sarajevo i Mostar izabrani su ponuđači, a za lotove za regionalne centre Banjaluka i Tuzla, oglas je poništen jer ponuđači nisu ispunili tražene uvjete tenderskom dokumentacijom. Za ove regionalne centre oglas će biti ponovljen – objasnio nam je  Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO.


Kovačević: Oglas za Tuzlu i Banja Luku bit će ponovljen 

Kad su uvožena, ta su vozila bila starija od sedam godina i nisu se mogla uvoziti, a nakon toga na snagu su stupili novi zakoni po kojima je bilo obavezno da ispune minimalne tehničke uvjete prije registracije. Neki od tih automobila nisu prošli test, pa idu u reshod, a isto će se desiti i sa onim  na kojima su prepravljeni brojevi šasije i motora te vozila kojima su izvršeni prekršaji ili kaznena djela.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.