open-navfaktor-logo
search
Čudo na Biokovu
Uskoro staklena šetnica preko ruba biokovske litice
Često kad maštamo o putovanjima i gledamo slike željenih destinacija, možemo vidjeti nebeske šetnice napravljene od stakla kroz koje turisti sa strahom i uzbuđenjem gledaju koliko se visoko nalaze. No, za takvo iskustvo uskoro više nećete morati otići dalje od susjedne Hrvatske, nego ćete hodati po staklenoj platformi smještenoj preko ruba biokovske litice.
08.07.2018. u 05:35
get url
text

Naime, već ove jeseni počet će realizacija projekta o kojem se tek počinje šaputati, i to među osobama koje rade na samom projektu, a Jutarnji list  dobio je ulaznicu u taj mali “krug povjerenja”. Tako su u razgovoru s voditeljem projekta i ravnateljem Parka prirode Biokovo, Velimirom Vidakom Buljanom, saznali da će taj park ubrzo doživjeti revitalizaciju.

- Kako sve veći broj turista posjećuje Makarsko primorje te zabiokovske općine i gradove, odlučili smo povećati investicije u razvoj posjetiteljskih sadržaja - objasnio je.


I uistinu rade na rečenom. Sagradit će tzv. Skywalk, uredit će pješačko-biciklističku stazu, postavit će infopunktove i panoramske teleskope, obnoviti i sagraditi odmorišta, dječja igrališta i posjetiteljski centar te će unaprijediti prijevoz. Planirano je da projekt bude gotov i spreman za posjetitelje već 2021., a njegova ukupna vrijednost je 34,2 miliona kuna (nešto manje od 10 miliona KM). Taj novac, naravno, nije prikupljen od prodanih ulaznica za Park prirode, nego je rezultat uspješne prijave na poziv za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj na koji su se prijavili i ostvarili uvjete za financiranje projekta “Novi Adrion - promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo”.

No, nije sve bilo tako jednostavno kao što zvuči. Naime, u vrijeme objave poziva Javna ustanova Park prirode Biokovo nije imala apsolutno ništa.

- Odlučili smo se prijaviti u zadnji čas. Uvjet je bio već izrađen Plan upravljanja parkom, a mi ga, naravno, nismo imali. Radili smo danonoćno, i petke i svetke, i zadnji se dan ipak uspjeli prijaviti za financiranje - ispričao je Vidak Buljan. I sva sreća da jesu jer projekcije onoga što nas čeka izgledaju doista svjetski.

Spomenuti Skywalk odnosi se na gradnju hodne površine u obliku potkove sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla. Tačnije, hodna ploha bit će oblikovana oslanjanjem višeslojnog sigurnosnog stakla na čeličnu konstrukciju, a čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te, osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.

- Na nivousvih nacionalnih i parkova prirode u Hrvatskoj ne postoji slična građevina, stoga ona svakako predstavlja okosnicu atraktivnosti nove posjetiteljske ponude Parka prirode Biokovo - pohvalio nam se ravnatelj Parka.

Osim toga, u okviru ovog dijela projekta, koji će se nalaziti u zoni posjetiteljske infrastrukture Ravna Vlaška, predviđena je i gradnja geološkog stupa s infopločama. Riječ o trodimenzionalnom prikazu presjeka geoloških razdoblja i geološkog postanka PP-a Biokovo koji se izrađuje prema inputima stručne službe Parka. Zapravo, velik dio ovog projekta i ima edukativno-interpretativnu funkciju za posjetitelje, što je također bio jedan od uvjeta prijave za financiranje projekta. Ukupan iznos troškova gradnje vidikovca i geološkog stupa te nadzora malo je veći od osam milijuna kuna, a početak provedbe očekuje se u prvoj godini projekta, ovisno o vremenskim uvjetima. Gradnja bi trebala trajati deset mjeseci.

Edukativnu funkciju imat će i posjetiteljski centar Župa u općini Zagvozd, koji će se nalaziti u zgradi stare osnovne škole. Zapravo, radi se o “prijemnom i interpretacijsko-edukativnom mjestu posjetitelja sjevernog Biokova, odnosno Zabiokovlja, koji prezentira i interpretira geologiju, geografska obilježja, floru, faunu i mitologiju tog područja”, pojašnjeno je. Na posjetiteljski centar utrošit će se najviše, 10,6 miliona kuna (2,5 miliona KM), a njegova bi gradnja trebala trajati čak dvije godine. Ipak, u Parku prirode vjeruju da se uloženi novac i vrijeme i više nego isplate jer će se time pridonijeti lokalnoj privredi, odnosno povećat će se broj posjetitelja, što će utjecati i na porast posjeta ugostiteljsko-uslužnim objektima u neposrednoj blizini centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.