open-navfaktor-logo
search
Nešto novo i drugačije
Uskoro staklena šetnica na Fortici iznad Mostara
Nakon što je brdo Fortica iznad Mostara nedavno dobilo novi adrenalinski viseći most dug 35 metara, uskoro bi trebalo biti bogatije za još jednu atrakciju, staklenu šetnicu, koja će ponuditi jedan od najljepših pogleda na panoramu najvećeg grada na Neretvi.
12.02.2020. u 20:26
get url
text
Staklena šetnica, Mostar
Staklena šetnica, Mostar

Motiv za izgradnju tzv. Skywalk-a udruženju MTBA iz Mostara je građanima Mostara, ali i turistima, ponuditi nešto novo i drugačije.

- Cilj nam je natpis "BiH volimo te", te vidikovac sa zastavom, objediniti u jednu cjelinu, zbog njihove simbolike. S obzirom na to da je strmo, plan je da se postave stepenice koje će voditi do platforme od čelika, koja bi bila u zraku. Tako bi bila ispod zastave, a s platforme bi se pružao pogled na natpis i panoramu grada- ispričao nam je predsjednik udruženja MTBA iz Mostara Đani Rahimić.

Planirana šetnica, pojašnjava, prema projektu, trebala bi biti visoka oko 15 metara iznad tla, gdje će biti otprilike 35 metara prostora za šetnju.

Dodaje kako je atraktivnost to što će imati stakleni pod, kako bi doživljaj i ugođaj bio što izazovniji. Zbog padine, djelovat će kao da ste iznad provalije, što će uvesti posjetioce u posebnu adrenalinsku dimenziju.

- Pokušavamo da sve sto imamo na Fortici iskoristimo za turističku promociju. Turisti žele što više da vide, a ako im to možemo pružiti, onda su zadovoljni, i svi smo na dobitku- ističe Rahimić, dodavši kako je ključna stvar da su u sezoni sve učestalije grupe turista, što govori da je Fortica postala obavezna destinacija na rutama turističkih agencija.

U toku je pribavljanje potrebne dokumentacije za izgradnju mostarske nebeske staze, te prikupljanje finansijskih sredstava.

- Pripremni radovi su obavljeni, predali smo zahtjev za urbanističku saglasnosti, a paralelno ćemo raditi na prikupljanju potrebnih sredstava- dodaje Rahimić, pojasnivši da bi barem nekih 20 000 maraka bilo dovoljno za "pristojnu" skywalk.

Prava promocija i posjeta očekuje se ove turističke sezone.

- Radovi, vremenski ne bi dugo trajali, jer je uglavnom u pitanju montaža.Naša je neka skrivena želja da bude gotovo do sezone, pa barem prva faza. Najskuplje je staklo, no kada bi postavili konstrukciju, pa možda kasnije staklo ubacili, ako ne bi bilo dovoljno novca u startu. Najbitnije je da se krene. Mi smo nešto para odvoji već da uložimo , ali vjerujem će biti lakše naći donaciju za završetak. Mi ćemo sve učiniti što bude u našoj moći da bude spremno do ljeta- naglašava Rahimić.

U udruženju se nadaju da će se uvođenjem novih aktivnosti u parku Fortica, dodatno obogatiti turistička ponuda i da će posjetioci imati razloga duže da ostanu u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.