open-navfaktor-logo
search
Pohvale iz FIBA-e
Uskoro pripreme košarkaških Zmajeva: Koje uvjete moraju ispuniti kako bi došli u "balon"?
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je polovičan učinak u drugom "prozoru" kvalifikacija za Eurobasket. Izabranice selektora Gorana Loje zabilježile su uvjerljiv trijumf nad Estonijom (92:54), dok je prvi poraz našim najboljim košarkašicama nanijela Rusija (72:68).
17.11.2020. u 11:32
get url
text

Uprkos posljednjim rezultatima naš nacionalni tim zadržao je realne šanse za plasman na kontinentalni šampionat, a Košarkaški savez BiH dobio je visoke ocjene za organizaciju "balona" koji je održan na Ilidži.

VEZANI TEKST - Pozivi za NBA zvijezde: Vedran Bosnić računa na Jusufa Nurkića i Džanana Musu 

- Dobili smo čestitke od FIBA-e što se tiče prvog "balona". To je plus za nas zbog organizacije drugih takmičenja u budućnosti. Od komesara i delegata dobili smo informacije kako je organizacija bila na vrhunskom nivou - kazao je za Faktor generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

U KSBiH se radi punom parom jer u narednim danima slijede pripreme muške seniorske reprezentacije BiH, a selektor Vedran Bosnić početak okupljanja zakazao je za 23. novembar. Za dolazak na pripreme, tačnije u "balon", svim košarkašima neophodna su dva negativna PCR testa.

- Tek ćemo u narednim danima znati kakva je situacija s igračima. Poslali smo im informacije o terminima za testiranje koja moraju sprovesti u narednih sedam dana, a u toku je kupovina avionskih karata za dolazak na pripreme - govori Čolan uz podatak da je tokom ženskog "balona" obavljeno 266 PCR testova.

Jedno od glavnih pitanja je hoće li selektor Vedran Bosnić u narednim kvalifikacionim susretima protiv Latvije i Bugarske moći računati na dvojicu naših NBA igrača, Jusufa Nurkića i Džanana Musu.

- Čekamo potvrdne informacije. Musa je promijenio klub, a on i Nurkić su ranije izrazili spremnost da igraju. Ipak, sve će ovisiti od njihovih klubova, ali i od odnosa na relaciji FIBA - NBA - rekao je generalni sekretar KSBiH, te naglasio kako se od najboljih bh. košarkaša očekuju dvije pobjede kojima bi sebi otvorili vrata plasmana na Evropsko prvenstvo.

Košarkaški Zmajevi u susretu trećeg kola kvalifikacija za EP 27. novembra od 21 sati igraju protiv Bugarske, dok se dva dana kasnije, u istom terminu, sastaju sa Latvijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.