open-navfaktor-logo
search
U toku pripreme
Uskoro počinje snimanje TV serije o čuvenoj operaciji Tigar Petog korpusa Armije RBiH
Historijska vojna Operacija "Tigar - sloboda 94" Armije Republike Bosne i Hercegovine, njenog Petog korpusa, uskoro će završiti na velikom platnu i to s rediteljskim potpisom Jasmina Durakovića, autora filmova "Sevdah za Karima", "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena", "Nafaka", "Final Barrier", poznatog i kao pokretača ili producenta brojnih uspješnih TV serija u BiH ("Viza za budućnost", "Pozitivna geografija", "Lud, zbunjen, normalan", "Dobro došli u Orient Express").
22.07.2020. u 07:46
get url
text

Po uzoru na svjetske produkcije, Operacija Tigar, snimat će se kao TV akciona ratna serija od osam epizoda, od kojih će svaka trajati po sat vremena. Najesen pada prva klapa, i to na autentičnim lokacijama u Bosanskoj krajini, a glavne uloge, borce Armije RBiH, čuvenog komadanta Hamdiju Abdića Tigra, ali i neprijateljsku stranu predvođenu Fikretom Abdićem, utjelovit će bh. i glumci iz regiona. Imena još uvijek nisu poznata, a bit će obznanjena ovog ljeta nakon audicije.

- Ideju da napravimo TV seriju o čuvenoj Operaciji Tigar razrađujemo već punih deset godina, a nastala je kroz razgovore sa njenim akterima, prije svega sa Hamdijom Abdićem Tigrom, i njegovim saborcima, ljudima koji su bili u toj akciji. A zašto mi to radimo? Imamo dva razloga. Prvi - Operacija Tigar smatra se jednom od najuspješnijih akcija Armije RBiH tokom posljednjeg rata, a čak je u nekim krugovima van BiH označena kao najuspješnija vojna ratna prevara. Drugi - priča sama po sebi nudi materijal za vrhunski serijal. Scenarij smo pisali ja, moj brat Vahid Duraković, dok je vojni konsultant bio Mirsad Ćatić Čuperak, koji je bio akter rata, ali i prijatelj je sa Tigrom. Planiramo angažirati još neke pisce u određenim segmentima scenarija. Razgovarali smo sa Abdulahom Sidranom i Farukom Šehićem, pa ćemo vidjeti - kazao nam je Jasmin Duraković, čija produkcijska kuća "Depo" potpisuje produkciju.

Scenarij obuhvata operaciju Tigar i događaje koji su joj prethodili. Serija je zasnovana na istinitim događajima.

- Vrlo smo svjesni odgovornosti bavljenja jednom ovakvom temom jer ona osim tog filmskog značaja ima i društveni značaj jer se radi o historijskoj temi, o ljudima koji su tu oko nas, koji su davali svoje živote braneći ovu zemlju. Opredijelili smo se da to bude format od osam epizoda od po sat vremena, imajući u vidu da su danas i svjetski trendovi takvi. Pojavom digitalnih platformi Netflix ili HBO promijenio se trend i epizode se rade praktički kao film. Po žanru treba da bude ratna akciona serija. Ono što nam je naročito važno je da tu temu približimo mladim ljudima, a da bismo to uspjeli, moramo biti u žanru koji mladi ljudi danas gledaju - pojasnio je Duraković.

Projekat je i dio koncepta Bihać Avantura Film Festivala, čiji je jedan od ciljeva promocija prirodnih i historijskih ljepota Une i Krajine kao otvorenog filmskog studija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.