open-navfaktor-logo
search
Jako osiguranje
Uskoro počinje ekshumacija tijela Muamera Zukorlića, nakon čega će biti ukopan u harem Altun-alem džamije
Ekshumacija tijela bivšeg predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića obavit će se danas u 12 sati sklopu istrage o utvrđivanju uzroka njegove smrti.
06.05.2022. u 11:05
get url
text

Usame Zukorlić, sin rahmetli muftije Zukorlića obavijestio je kako će nakon ekshumacije tijelo biti prebačeno u harem najstarije džamije u Novom Pazaru, Altun-alem džamije.

- Nakon obdukcije izvršit će se izmještanje i ukop tijela rahmetli muftije u harem Altun-alem džamije u vremenu poslije ikindije namaza. Po završenom ukopu bit će proučena hatma dova - naveo je Usame.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Usame Zukorlić (@usamezukorlic)

Nova.rs navodi kako medijima i građanima nije dozovoljen pristup u selu Orlje, a ekshumaciji tijela, prema nezvaničnim informacijama, prisustvovaće samo nekoliko članova porodice Zukorlić. Do samog groblja u selu Orlje nemoguće je prići, napravljena su četiri prstena koje obezbjeđuju pripadnici PU Novi Pazar a medijima je takođe zabranjeno snimanje i fotografisanje.

Usame je kazao kako je ekshumacija tijela njegovog oca težak trenutak za porodicu, ali da je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija, te da je zahvalan pravosudnim organima Srbije na tome što su uvažili zahtjeve porodice da se formira međunarodni ekspertski tim koji će nadgledati čitav proces.

- Tu je direktor sudske medicine iz Sarajeva profesor Nermin Sarajlić i profesor iz Hamburga - izjavio je on novinarima, prenio je Radio Sto Plus.

Također je obrazložio i premještanje mezara rahmetli muftije:

- Od trenutka kad je ukopan u Orlju, što je bila želja porodice, trpjeli smo pritiske prijatelja i javnog mnjenja zbog toga što smo dozvolili da se velikan ukopa daleko od grada. Bog dragi je odredio da se desi ekshumacija, otvorena je mogućnost da se ispravi jedna historijska greška i da se muftija ukopa u haremu Altun-alem džamije, sa ostalim velikanima, kako zaslužuje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.