Potpisivanjem sporazumnog raskida ugovora o zakupu ozvaničeno je  preuzimanje poslovne zgrade u Nahorevskoj ulici broj 103 od dosadašnjeg zakupca firme "NELT" d.o.o. i vraćanje u posjed Općine Centar kao vlasnika objekta za potrebe otvaranja ambulante porodične medicine. Ovom prilikom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je potpisao pomenuti sporazum kazao da je ovo nastavak aktivnosti ove lokalne zajednice ka poboljšanju zdravstvene njege stanovnika centralne općine.

–Uradili smo veliki posao da dođemo do ovog rješenja koje će biti najbolje za stanovništvo. Uskoro započinjemo narednu fazu ovog projekta uz podršku nadležnog ministarstva kako bismo osposobili prostorije za ambulantnu koja će biti dio mreže primarne zdravstvene zaštite naših građana. Sa predstavnicima Ministarstva zdravstva KS smo već dogovorili da osoblje nove ambulante porodične medicine radi u saradnji sa pokretnim medicinskim timom punkta hitne medicinske pomoći koji je smješten u prostorijama u Mis Irbinoj ulici broj 20 i koji je nakon mjesec dana rada pokazao velike rezultate - objasnio je Ajnadžić.

Općinsko vijeće Centar, na 38. redovnoj sjednici održanoj 30. maja 2019. godine, ovlastilo je općinskog načelnika da raskidom ugovora zakupcu NELT d.o.o. Istočno Sarajevo isplati finansijsko obeštećenje za preostali period korištenja poslovne zgrade po ugovoru, kao i za njihova ulaganja u ovu poslovnu zgradu. Imajući u vidu da već duži vremenski period postoji potreba stanovništva sa mjesnog područja Pionirska dolina za otvaranjem ambulante porodične medicine, što potvrđuje i peticija više od 600 građana, Općina Centar je kao rješenje tog problema prepoznala mogućnost korištenja pomenute zgrade koju će za tu namjenu ustupiti Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

- Ovdje gravitira oko 2.500 stanovnika, korisnika zdravstvene zaštite, a u budućnosti se očekuje povećanje tog broja. Napori Zdravstvenog savjeta Općine Centar idu ka tome da porodična medicina bude što  bliže građanima, odnosno da u pravom smislu bude bliska sa lokalnom zajednicom. Naša očekivanja su da se rebalansom općinskog budžeta obezbijede finansijska sredstva za adaptaciju i opremanje ovog prostora kako bismo krajem godine dobili na korištenje reprezentativan objekat porodične medicine - izjavio je Salko Pašović, vijećnik Općinskog vijeća Centar i predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Centar. 

Danas je također načelnik Ajnadžić potpisao memorandum o razumijevanju sa ministricom zdravstva Kantona Sarajevo Amelom Softić i vršiteljem dužnosti direktora Javne ustanove "Dom zdravlja Kantona Sarajevo" Mehmedom Kulićem. Pomenutim memorandumom Općina Centar se obavezuje da će izvršiti rekonstrukciju prostorija i njihovo opremanje za potrebe ambulante, dok je obaveza Ministarstva zdravstva KS da u saradnji sa JU "Dom zdravlja Kantona Sarajevo" u objektu na pomenutoj adresi obezbijedi primarnu zdravstvenu zaštitu za stanovnike mjesnih zajednica "Pionirska dolina", "Nahorevo" i dio MZ "Betanija-Šip".

- Ovom prilikom želim da naglasim značaj unapređenja porodične medicine kao temelja primarne zdravstvene zaštite koja je jedan od strateških ciljeva zdravstvene politike Vlade i Ministarstva zdravstva KS. Važna je dobra saradnja svih društvenih subjekata koji mogu unaprijediti naš zdravstveni sistem. Iskreno me raduje ovaj projekat i svi budući projekti koji su vezani za širenje porodične medicine koja treba da bude dostupnija svim našim građanima - kazala je ovom prilikom ministrica Softić.

Nakon obilaska prostorija načelnik Ajnadžić je izjavio da je u ovom objektu koji ima 279 metara kvadratnih korisne površine pored ambulante porodične medicine moguće smjestiti i Centar za zdravo starenje.

Današnjem potpisivanju su u ime Općine Centar također prisustvovali savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić i predstavnici savjeta mjesnih zajednica  "Pionirska dolina" i "Nahorevo", saopćeno je iz OpPćine Centar.