Islamski svijet vrši pritisak na Rijad da donese odluku o tome hoće li ovogodišnji obredi hadža teći prema rasporedu krajem jula. No, dok kraljevstvo pregovara o odluci koja je uvjetovana političkim i ekonomskim rizicima, istječe vrijeme da se organizira logistika za jedno od najvećih svjetskih masovnih okupljanja, piše AFP.

Hadž, koji je prošle godine privukao oko 2,5 miliona hodočasnika, čini se malo vjerojatnijim nakon što su vlasti krajem marta muslimanima savjetovale odlaganje priprema za obavljanje hadža zbog pandemije koronavirusa. Jedan saudijski zvaničnik rekao je AFP-u da će odluka uskoro biti donesena i objavljena.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu donijela je odluku da njeni hodočasnici neće putovati ove godine na hadž, a resorni ministar Indonezije je to nazvao "vrlo gorkom i teškom odlukom". Malezija, Senegal i Singapur slijedile su potez Indonezije.Mnoge su druge države s muslimanskim stanovništvom - od Egipta i Maroka do Turske, Libana i Bugarske - rekle da još čekaju odluku Rijada.

U zemljama poput Francuske, vjerski dužnosnici pozvali su muslimane da "odgode" svoje hodočasničke planove do sljedeće godine zbog rizika od koronavirusa. Odluka o otkazivanju hadža bila bi prva otkako je kraljevstvo osnovano 1932. godine. Saudijska Arabija uspjela je održati hodočašće tokom prethodnih epidemija ebole i MERS-a. Sada se bori da zadrži širenje virusa dok raste  broj novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od kada su vlasti počele ublažavati mjere izolacije krajem maja.

U saudijskim bolnicama, navodi AFP,  se kreveti intenzivne njege brzo popunjavaju, a sve je veći broj zdravstvenih radnika zaraženih virusom. Ukupan broj slučajeva koronavirusa u Saudijskoj Arabiji je premašio 130.000, dok je broj umrlih preko 1.000. Otkazivanje ovogodišnjeg hadža ili orgraniziranje sa prepolovljenim brojem hodočasnika  predstavljao bi veliki gubitak za kraljevstvo, koje  već osjeća posljedice umanjenje prihoda zbog virusa i pada cijena nafte.

Umra, manje godišnje hodočašće, je otkazana u martu. Zajedno, umra i hadž donose 12 milijardi dolara saudijskoj ekonomiji svake godine, prema vladinim podacima. Negativna odluka vjerovatno će razočarati i milione muslimanskih hodočasnika širom svijeta koji često ulažu svoje životne ušteđevine i trpe duge liste čekanja da bi putovali u Meku i Medinu.