open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Uskoro novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu ZDK
Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić potpisali su danas Sporazum o mirnom rješenju spora oko zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika zaposlenih u zdravstvu na području ZDK.
07.12.2020. u 14:32
get url
text

Potpisnici sporazuma saglasili su se da Ministarstvo zdravstva, nakon stupanja na pravnu snagu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2021. godinu, provede proceduru za potpisivanje Kolektivnog ugovora najkasnije do 31. januara 2021. godine, s tim da će se Kolektivni ugovor primjenjivati od 1. januara.

Sporazum predviđa povećanje satnice sa 2,35 na 2,60 KM i jednaka je satnici koja je ranije definisana kolektivnom ugovorom sa Sindikatom doktora i stomatologa ZDK-a, navedeno je u saopćenju Press službe ZDK-a.

Jupić je zahvalio svima koji su dali doprinos da se u procesu mirenja između pregovaračkog tima Vlade i NSSRZZ-a dođe do sporazuma prihvatljivog za obje strane.

- Apsolutno sam siguran da ćemo novi Kolektivni ugovor potpisati do 31. januara. Pregovori su potrajali malo duže, ali se nadam da smo napravili značajan iskorak u dobijanju kvalitetnog dokumenta koji će na zadovoljstvo uposlenika u zdravstvu, ali i osiguranika koji koriste uslugu zdravstvene zaštite, donijeti dodatno poboljšanje u zdravstvu - rekao je Jupić.

Predsjednik NSSRZZ ZDK Zaim Begić izrazio je zadovoljstvo što je napokon potpisan sporazum, o čemu su pregovori započeti još prije izbijanja pandemije koronavirusa, naglasivši da će se novi kolektivni ugovor zaključiti na period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.