Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost za prenos sredstava sa namjenskog depozita Vlade TK kod Razvojne banke FBiH. Riječ je o milion KM sa escrow računa namijenjenih za subvenciju kamata privrednim subjektima, koji se prijave na javni poziv BBI banke, koja je potpisala ugovor s Vladom TK o realizaciji kreditne linije.

- Na raspolaganju privrednicima je 27.150.000 KM kredita, uz kamatu od nula posto, s grejs periodom od jedne godine. Rok otplate je šest godina, a privrednici će plaćati samo obradu kredita u iznosu od 0,39 posto, što znači da onaj ko podigne 100.000 KM plaća obradu 390 KM. Kamatna stopa iznosi 2,86 posto i ona će biti u potpunosti subvencionirana, dakle plaćat će je Vlada TK, umjesto privrednika - kaže ministar privrede TK Asmir Hasić.

Javni poziv koji će objaviti BBi banka usaglašen je s Vladom TK i, prema riječima resornog ministra, novac bi vrlo brzo trebao biti dostupan privrednicima.

- Poziv bi će biti objavljen do kraja ove sedmice, najkasnije početkom naredne i bit će otvoren dok utroška sredstava. Koliko mi znamo postoji veliki interes i očekujemo da će novac biti plasiran već u ranoj fazi naredne godine - kaže Hasić.

Ukoliko se ovaj projekat pokaže kao dobar, pokušat ćemo opet obezbijediti subvenciju kamata sa escrow računa na isti način.