open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Uskoro gradnja dvorane za učenike Zubotehničke škole, studente Medicinskog fakulteta i građane
Vlada Kantona Sarajevo u ovoj godini u saradnji s općinama završava šest sportskih dvorana, od kojih će u ovom mjesecu tri biti spremne za učenike, i to  one u školama na Aneksu i Dobroševićima, te u Sedmoj osnovnoj školi na Ilidži
31.08.2018. u 13:43
get url
text
Nedžad Ajnadžić i Elvir Kazazović potpisuju ugovor

Memorandum o razumijevanju i zajedničkim aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje sportske dvorane, koju će koristiti učenici Srednje zubotehničke škole, studenti Medicinskog fakulteta i građani, potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović s načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem, dekanesom ustanove Semrom Čavaljuga i direktoricom pomenute škole Elvirom Jašarbašić.

- Vlada Kantona Sarajevo u ovoj godini u saradnji s općinama završava šest sportskih dvorana, od kojih će u ovom mjesecu tri biti spremne za učenike, i to  one u školama na Aneksu i Dobroševićima, te u Sedmoj osnovnoj školi na Ilidži - istakao je ministar Kazazović.

Najavio je kako je pri kraju izgradnja dvorane u osnovnoj školi Hašim Spahić i u srednjoškolskom centru u Ilijašu, te nakon potpisivanja ovog memoranduma izgradit ćemo sportsku dvoranu koju će koristiti učenici Srednje zubotehničke škole i studenti Medicinskog fakulteta.

- Na ovaj način se suprostavljamo problemu sjedalačkog načina života i želimo omogućiti učenicima i studentima da upražnjavaju tjelesnu aktivnost kako bi unaprijedili svoje zdravlje - poručio je ministar Kazazović.

Prema riječima načelnika Ajnadžića inicijativa za izgradnju sportske dvorane krenula je od Općine Centar i građana Mjesne zajednice “Višnjik”.

- Dvorana se prostire na oko 700 kvadratnih metara i graniči sa zonom u kojoj kvadratni metar zemljišta košta od 601 do 900 KM. Imovinsko - pravne procedure i projektovanje riješit ćemo do februara kad je moguće očekivati i urbanističku dozvolu, kako bi se u ljeto započelo s izgradnjom sportske dvorane - naveo je načelnik Ajnadžić.

Dodao je kako će u radno vrijeme s ovom salom upravljati Općina, a u tom terminu koristili bi je učenici i studenti, dok bi izvan radnog vremena sala bi namijenja građanima, čije bi a njihove troškove snosila općina.

Direktorica Jašarbašić i dekanesa Čavaljuga naglasile su kako je vrlo važna izgradnja ove sportske dvorane za akademsku zajednicu. Od sada će učenici moći pohađati predmet tjelesni i zdravstveni odgoj u zatvorenom i uređenom prostoru.

Složile su se kako je fizička aktivnost vrlo važna za psihofizički razvoj i zdravlje ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.